eur:
393.75
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Francia nyugdíjreform: ez a harc lesz a végső?

A nyugdíjreformról kezdett egyeztetést a francia kormány. A tárgyalás azonban nehéznek ígérkezik, a szakszervezetek nagy része ugyanis hallani sem akar a nyugdíjkorhatár emeléséről.

A francia kormány hétfőn megkezdte az egyeztetést a nyugdíjreformról a szociális partnerekkel, de már az első nap kiderült: kemény szakszervezeti ellenállásra kell felkészülnie.

Az érdekvédők túlnyomó többsége ugyanis hallani sem akar a nyugdíjkorhatár felemeléséről. Márpedig a munkaügyi miniszter szerint, ha erre nem kerül sor, úgy néhány éven belül összeomlik a rendszer.

A korábban a pénzügyminiszteri posztot betöltő, nemrég kinevezett Eric Woerth azt mondta: a jelenlegi helyzet az, hogy minden tizedik nyugdíjnak hiányzik a fedezete. A szakszervezeti vezetők egy része a cégek további megadóztatásában látja a lehetséges forrásokat.

Mások máris halasztani igyekeznek a tárgyalásokat mondván: a kormány túlságosan szoros napirendet diktál, az elképzelések szerint ugyanis az új törvénytervezetnek őszre már el kellen készülnie.

A munkáltatókat tömörítő, befolyásos Medef elnöke egyébként jelezte, hogy hallani sem akarnak további, a cégeket sújtó adóemelésről. Laurence Parisot azt is elmondta keddi sajtótájékoztatóján, hogy a témát miden fél kellőképpen ismeri, hiszen már évek óta tárgyalnak róla, így az őszi törvénymódosítás teljesen elfogadható számukra.

A Medef egyébként már több éve hangoztatja, hogy a jelenlegi 60 évről legalább 62-re kell felemelni a nyugdíjkorhatárt, ám az ezt megvalósítani akaró kormányzati kísérletek 2005. óta rendre elakadnak a masszív tiltakozások miatt.

Az elmúlt években a kormánynak annyit sikerült elérnie, hogy a magánszektorban 2012-től, a közszférában pedig 2016-tól a jelenlegi átlagosan 37,5 év helyett 41 évig kell járulékot fizetni ahhoz, hogy valaki teljes összegű nyugdíjat kaphasson.

A nyugdíjkorhatár tehát két év múlva automatikusan, törvényi szabályozás nélkül is 60 év fölé kerül, hiszen egyre kevesebb francia kezd el 19 évesen dolgozni, a szakszervezetek ezt a korhatárt azonban tabuként kezelik, és egyelőre hajthatatlanok.

A legnagyobb, erősen baloldali CGT szakszervezet vezetője hétfőn azt mondta, hogy ez az egyetlen szabadság, ami még megmaradt a dolgozóknak, így azt nem lehet elvenni. A kormány mindenesetre júniusra masszív, a nyugdíjreformot ellenző megmozdulásokra számít.

Nicolas Sarkozy azonban eltökélt, mert ez elnöki programjának egyik sarkalatos pontja. A várható ellenállásról valószínűleg május 1-jén kap némi ízelítőt a Fillon-kabinet. A már említett CGT vezetője ugyanis országos demonstrációkat javasol erre a napra - alapvetően a nyugdíjreformról alkotott álláspontjuk kifejezésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×