INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

"Orbán feladata, hogy megoldja a szélsőjobboldal előretörését lehetővé tevő problémákat"

Infostart / InfoRádió
Két vezető brit napilap is foglalkozik kedden a radikális magyar jobboldali párt, a Jobbik választási sikerének politikai és társadalmi összefüggéseivel. A Times beszámolójának fő témája a közrend és Magyarország megítélése, a Financial Times magyar szakértői véleményeket idéz és az új kormány előtt álló feladatokat elemzi.

A Times munkatársa, Adam LeBor a Jobbikot vezető Vona Gábor két megnyilatkozását emeli ki. Az egyik szerint a Jobbik - Vona Gábor szavait idézve - el fogja törölni a cigánybűnözést. A másik arra vonatkozik, hogy a pártvezető bejelentette: a betiltott Magyar Gárda egyenruhájában fog részt venni az új parlamenti ülésszak megnyitóján. (Vona Gábor valójában mellényről beszélt - a szerk.)

Adam LeBor Orbán Viktort, mint leendő kormányfőt kérte az elhangzottak kommentálására, aki azt mondotta a Times munkatársának, hogy "a rend és a törvényesség érvényét fenn kell tartani, minden törvénysértés ellen határozottan kell fellépni. Magyarországon világosan értelmezhető rendszabályok vannak, és ezeket a parlament tagjainak is be kell tartaniuk". Orbán Viktor hozzátette: "A rend és a törvényesség fenntartása az új kormány elsőrendű feladata. Érvényét meg kell őrizni középületek falain belül is".

A Times cikkírója szerint a Jobbik előretörése ronthat Magyarország nemzetközi megítélésén, elriaszthat külföldi befektetőket és turistákat.

Adam LeBor a Jobbik részéről Várkonyi Zsoltot szólaltatta meg, aki azt nyilatkozta, hogy a jelenlegi magyar társadalmi berendezkedés a korábbinál sokkal szélesebb teret nyújt politikai manőverezésre, és a Jobbik keresi, hol vannak e mozgástér határai, de ezeken belül is lát lehetőséget számos lépés megtételére.

A Financial Times két cikkben is foglalkozik az általa cigányellenesnek és antiszemitának megítélt Jobbik parlamentbe kerülésével. A pénzügyi napilap szerint a párt a magyar gazdasági visszaesés által okozott problémákat használja ki, ezért fontos, hogy Orbán Viktor, mint kormányfő, helyreállítsa a gazdasági fejlődést és munkahelyeket teremtsen, ahogyan erre ígéretet tett.

A Financial Times Csaba László, a Közép-európai Egyetem közgazdász professzora véleményét kérte ki a Jobbik választási sikerével kapcsolatban. A professzor szerint, amikor a Jobbik a napi politika konkrét feladataival kerül majd szembe, veszíteni fog az erejéből. Ugyanakkor Szabados Krisztián, a Political Capital ügyvezető igazgatója azt válaszolta a Financial Times kérdésére, hogy a Jobbik társadalmi beágyazódottságot tud felmutatni, tehát akár további erősödésnek nézhet elébe.

A Financial Times "Magyar démonok" címmel szerkesztőségi kommentárt is fűz a választási eredményekhez. A lap úgy látja, hogy a Fidesz győzelme utat nyit az olyannyira szükséges magyar reformok megvalósítása előtt. Van ok derűlátásra, de ezt beárnyékolja, hogy a Jobbik ilyen arányú társadalmi támogatást kapott. Orbán Viktor kemény feladata, hogy a szélsőjobboldal előretörését lehetővé tevő problémákat megoldja - írja a Financial Times.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk