eur:
395.28
usd:
366.7
bux:
65382.19
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Mi veszi rá a "fekete özvegyeket", hogy öngyilkos merénylők legyenek?

Pszichológusok is vizsgálják, hogy az iszlamista szélsőségesek miért alkalmaznak egyre gyakrabban nőket öngyilkos merényletek végrehajtására, ahogy tették a moszkvai metróban - írja cikkében a Time magazin. Az egyik magyarázat az, hogy olyan lányokat és asszonyokat találnak, akiket könnyen tudnak manipulálni.

Oroszországban sahidnak nevezik az öngyilkos merénylőket, illetve sahidkáknak - a múlt heti metrórobbantásokat is két észak-kaukázusi nő hajtotta végre, és az összes öngyilkos robbantás felét nők követik el.

Már a NATO-ban is pszichológus szakértők vizsgálják, hogy miért alkalmaznak nőket a szélsőséges csoportok véres akcióik végrehajtására.

Anne Speckhard, a NATO-csoport vezetője szerint a terroristák kihasználják, hogy a női arcot sokkal nehezebb gonosznak látni. Emellett a nőknek propaganda értékük van: ha egy nő követ el terrortámadást, az emberek felteszik maguknak a kérdést: mi viszi rá arra, hogy ilyet tegyen?

Oroszországban az úgynevezett "fekete özvegyek" soraiból kerülnek ki az öngyilkos támadók. Két fekete özvegy robbantott fel hat évvel ezelőtt két repülőt és ölt meg közel 90 embert. A fekete özvegyek általában olyan nők, akik elvesztették férjüket vagy más családtagjukat az orosz rendfenntartó erők fellépéseiben.

A mostani két támadó, Dzsanet Abdurahmanova és a tanárnő Mariam Saripova is hasonló asszonyok voltak. Szakértők szerint azonban nem egyszerűen bosszúról van szó a fekete özvegyek esetében. Julija Juzik, az Allah menyasszonyai című könyv szerzője elmondta a Time-nak, hogy ezeket a nőket manipulálják, majd nem hagynak számukra kiutat, és a folyamat hosszú időt vesz igénybe.

Ha valaki együttműködik a lázadókkal, vagy az orosz erők megölik a családtagját, akkor a saját családja kitaszítja, mert fél a retorzióktól. Ekkor jelennek meg az iszlamisták, akik befogadják és nővérükként kezelik az asszonyt és erősítik az önbecsülését

Közben folyik az agymosás és a nyomásgyakorlás. Amikor megjön a parancs, hogy öngyilkos robbantóra van szükség, ezek a nők már nem látnak más megoldást, minthogy engedelmeskedjenek - fejtegeti a szakértő.

Anne Speckhard szerint a militánsok olyan nőkre vetik ki hálójukat, akiknek amúgyis "pszichológiai elsősegélyre" van szükségük, és ilyeneket könnyen találnak az interneten. A nők megjelenése a dzsihádisták soraiban tovább erősítheti a szélsőségeseket, mert "a férfiakat még inkább arra kényszerítik, hogy ők is bizonyítsanak, és növelheti anyagi támogatásukat". Ezért a pusztán erővel való fellépés az Észak-Kaukázusban nem jelent megoldást - mondják szakértők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×