INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Látványos akcióval szabadították ki az elrabolt német hajót

Infostart / InfoRádió
A holland haditengerészet speciális egységének sikerült kiszabadítania egy német teherszállító hajót a kalózok karmai közül a szomáliai partok közelében. A látványos akcióban egy holland katona megsebesült.

A berlini külügyminisztérium jegyzékben mondott köszönetet a hágai kormánynak a holland tengerészgyalogosok akciójáért, amellyel kiszabadították a kalózok fogságából a Taipan nevű német kereskedelmi hajót.

A Tromp nevű fregatt, amely már jó ideje részt vesz az Atalanta fedőnevű NATO-manőverben, hétfő reggel észlelte először a német teherhajó vészjelét. A hollandok harci helikopter bevetésével vették tűz alá a kalózok hatalmába került Taipan hajóhídját, és a fegyverropogás fedezete alatt különleges kiképzésű ejtőernyősök ereszkedtek le a fedélzetre.

A német teherszállítón dolgozóknak sikerült idejében elbarikádoznia magát, így a tűzharcban nem sérültek meg. A Taipan kiszabadulása után folytatta útját Kenya felé.

Kevésbé volt szerencsés az az Irakból ugyancsak az Egyenlítő felé tartó dél-koreai teherhajó, amely 170 millió dollár értékű nyersolajat szállít: a kalózok abba a szomáliai kikötőbe kényszerítették, ahol már több másik elrabolt hajót őriznek abban a reményben, hogy busás váltságdíjat kapnak értük.

A szöuli kormány egy rombolót küldött az elrabolt olajszállító nyomába, de tisztában van azzal, hogy a kalózok esetleges fegyveres beavatkozás nyomán megölik a hajó túszul ejtett személyzetét és a tengerbe engedik a kőolajat.


A címlapról ajánljuk