eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Fordulóponthoz érkezett Irak

Irakiak milliói mentek el szavazni vasárnap annak ellenére, hogy szélsőségesek több tucat halottat követelő rakéta-, akna- és pokolgépes támadásokkal próbálták megzavarni a voksolást. Elemzők szerint a mostani választás fordulópontot jelent az ország számára.

Közel 40-en haltak meg az iraki parlamenti választásokat kísérő erőszakban, de az emberek nagy része dacosan mutatta a tévékameráknak festékes ujját, ami a választás jelképe lett Irakban. (A voksolóknak ujjlenyomatot kell adniuk a szavazóhelyiségekben).

A lakosságot terrorizáló csoportok aknatüzet zúdítottak a bagdadi szavazóhelyiségek környékére, és a kormányrezidenciát, valamint az amerikai nagykövetséget is magában foglaló Zöld Zónára. Leginkább a szunnita kerületeket támadták, ahová 70 aknagránát csapódott be. 25 ember akkor halt meg, amikor egy rakétatámadás nyomán összedőlt egy lakóház. A kiérkező mentők markológépekkel húzták szét a törmeléket és egy nőt kimentettek.

Korábban szunnita lázadók fenyegetőztek azzal, hogy káoszt keltenek a háború után tartott második választásokon. Az országban továbbra is állomásozó 96 ezer amerikai katona nem avatkozott be, bár amerikai harci helikopterek segítséget nyújtottak az iraki csapatoknak.

Az irakiak azonban a támadások ellenére sorban álltak, hogy leadhassák voksukat. A tét az volt, hogy milyen irányt vesz az ország 7 évvel a Szaddam Husszein bukásához vezető külföldi invázió után.

A Szaddam idején kormányzó kisebbségi szunniták helyét átvették a síiták. Nuri al-Maliki jelenlegi kormányfő, a vallásos síita Jog Állama Szövetség vezetője azzal kampányolt, hogy sikerült mérsékelnie az erőszakot, és azt reméli, megerősítik hivatalában. Fő ellenfele a szintén síita, de világi volt miniszterelnök Ijad Allavi, akit a szunniták is széles körben támogatnak.

Allavi bírálta a szavazóhelyiségekben tapasztalt állítólagos szervezetlenséget. Irak kurdok lakta részén a két fő párt pedig azt mondta: több ezer ember nem tudott szavazni, mert nem volt rajta a nevük a választói jegyzéken.

A háború kezdete után hét évvel Bagdad városában még mindig látni a háború nyomait, az otthonokban naponta csak néhány órán át van áram, sok helyen nincs tiszta ivóvíz, és a lakosság egynegyede írástudatlan - jegyzi meg az AFP.

A Reuters azt emelte ki, hogy a voksot élénk figyelemmel kísérték a nemzetközi olajcégek, amelyek több milliárd dollárt akarnak beruházni az iraki olajmezők feltárásába. A 325 parlamenti helyért több mint 6000 jelölt indult, az első előzetes eredményeket néhány nap múlva várják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×