eur:
394.34
usd:
370.1
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Görögország a túlélésért küzd

Elveszik a 14. havi fizetést - ez is szerepel a görög kormány további megszorító csomagjában, amelynek célja, hogy kivezesse az országot a súlyos pénzügyi válságból. Papandreu miniszterelnök jelezte, hogy újabb adóemelések és fizetéscsökkentések várhatók, amivel többmilliárd eurót takarít meg a súlyosan eladósodott görög állam.

"Háborús állapot van, az ország a nemzeti túlélésért küzd" - indokolta drámai szavakkal Papandreu görög miniszterelnök az újabb megszorító csomagot, amellyel befagyasztják a nyugdíjakat, növelik az adókat, köztük az áfát, és csökkentik a közalkalmazotti fizetéseket. Emelik az üzemanyag adóját, valamint az alkohol és a cigaretta jövedéki adóját.

A szocialista párti Papandreu pártja képviselői előtti drámai beszédében azt mondta: katasztrófával járhat, ha az ország nem tud olcsó hitelhez jutni a nemzetközi piacokon. Az olcsó hitelek feltétele pedig az, hogy Görögország fenntartsa a bizalmat a befektetők között, hogy vissza tudja majd adni a pénzt, és ezért kellenek a megszorítások - teszik hozzá elemzők.

A szerdára időzített újabb bejelentés előtt már nyilvánvalóvá vált, hogy a görög kormány közel 5 milliárd eurót akar megtakarítani úgy, hogy két tűz közé került. Brüsszel, és az eurót féltő Valutaunió tagállamai megszorításokat akarnak, a hagyományosan harcias szakszervezetek pedig ellenállnak, és március 16-ra újabb országos sztrájkot hirdettek.

Bár felmérések szerint az emberek többsége elfogadja, hogy valamit tenni kell, sokan tiltakoznak. A közalkalmazottak például most elveszíthetik a 14. havi fizetést - az úgynevezett szabadságolási bónuszt. Egy nyugdíjas pedig azt mondta az egyik hírügynökségnek: "szégyen, hogy a nyugdíjasokkal fizettetik meg a válság árát".

A szakszervezetek szerint a 14. havi fizetés elvétele "hadüzenet". A március közepén sztrájkoló közalkalmazottak előtt, jövő hétfőtől két napra az adóhatóság dolgozói függesztik fel a munkát. A taxisok már két napja sztrájkolnak.

Görögországban heteken belül ez a második megszorító csomag, amelynek célja egyrészt az, hogy egy év alatt 4 százalékkal dolgozzák le a jelenleg közel 13 százalékos költségvetési hiányt, másrészt, hogy a befektetői bizalmat megerősítve biztosítsák, hogy az ország olcsón jut hitelhez, és nem a kamatokra költi bevételeit. A görög államadósság elérte a 300 milliárd eurót.

Az előző megszorító csomag már jótékonyan hatott, mert a görög állampapírok hozama - így az állam által fizetendő kamatok mértéke - február második hete óta a legalacsonyabb.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×