eur:
393.71
usd:
368.39
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Fegyverekre ment el az etióp segély jó része

A lázadók felfegyverzésére ment el a nyolcvanas években a sokkoló etiópiai éhínség megfékezésére összegyűjtött segélypénz egy része - állítja a BBC egyik dokumentumműsora. A nyugati segély ugyanakkor több millió ember életét is megmentette.

Az akkor még szovjet befolyási zónának számító Kelet-Európában is sokan látták az 1985-ös Live Aid segélykoncertet, amellyel a nagy sztárok pénzt gyűjtöttek a nyugati világban az etiópiai éhínség áldozatainak. Miközben a partvonalról szemlélték a segélyakciót, arról sem tudhattak, hogy a hidegháborús szembenállás következtében a nyugati adakozók pénzének egy része nem élelemre, hanem fegyverekre ment el.

A BBC Világszolgálatának Assignment című műsora szerint több százmillió dollárnyi segélypénzt költöttek el az etióp kormány elleni lázadók felfegyverzésére. Erre utalnak az amerikai Központi Hírszerző Hivatal, a CIA nyilvánosságra hozott dokumentumai, amelyek szerint "szinte bizonyos, hogy katonai célokra is felhasználták a pénzt".

A nyolcvanas évek első felében - Mihail Gorbacsov 1986-os feltűnéséig - még javában dúlt a hidegháború. A Szovjetunió 4 milliárd dollárt adott az etióp kormánynak, Ronald Reagan akkori amerikai elnök pedig elnöki rendelet írt alá, amelynek célja az volt, hogy visszaszorítsa a szovjet befolyást.

Bár Robert Gates jelenlegi amerikai védelmi miniszter - akkor a CIA igazgatóhelyettese - a mai napig nem beszélt arról, hogyan is kezelte a hivatal az etiópiai helyzetet, a BBC dokumentumműsora burkoltan azzal vádolta meg a szervezetet, hogy nem csak tudott a segélypénzek eltérítéséről, de segédkezett is abban.

Közben, 25 évvel a segélyakció után, Etiópia egyes részeit ismét súlyos éhínség fenyegeti, mivel elpusztult a kukoricatermés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×