eur:
392.52
usd:
365.9
bux:
66689.15
2024. április 25. csütörtök Márk

Franciaországban már éledezik az ingatlanpiac

Éledezik a francia ingatlanpiac: decemberben a magánszemélyek közötti tranzakciók átlagosan 3,8 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, és ami még meglepőbb: a használt lakások ára tavaly november óta kismértékben ugyan, de ismét emelkedni kezdtek. Az Országos Ingatlanszövetség januári jelentése szerint az idei évet az ingatlanpiac lassú megélénkülése fogja jellemezni, és immár nem várhatók drasztikus ármozgások.

Ami az árakat illeti, az elmúlt két év kapcsán az elemzők úgy vélik, valójában "egészséges korrekció" ment végbe a piacon, 1997 és 2007 között ugyanis az ingatlanárak nem kevesebb, mint 130 százalékkal ugrottak meg. A 2008-ban, majd 2009-ben bekövetkezett 3,1, illetve 5 százalékos árcsökkenéssel az ingatlanárak valójában visszatértek a 2005-ös szintre - állapítja meg jelentésében az ingatlanszövetség.

A legpesszimistább elemzők által a válság elején megjósolt 25-40 százalékos árcsökkenés végül csak az eldugott, vidéki, nehezen megközelíthető településeken következett be, sőt, az elemzésekből az is kiderül, hogy a nagyvárosi luxusingatlanok árait a krízis gyakorlatilag nem érintette.

A konkrét tranzakciók terén a visszaesés persze lényegesen látványosabb: a statisztikák szerint a 2009-ben eladott lakások száma félmillióval volt alacsonyabb az előző, ugyancsak válságos évhez képest. A jelenséget az ingatlanszövetség részben a spekulációval magyarázza: a vásárlók az árak további csökkenésére, az eladók viszont a krízis végére vártak.

Bár mostanra kiderült, hogy nem várható további jelentős ármozgás, az ingatlanvásárlási hajlandóságot még mindig erősen korlátozzák a meglehetősen borús gazdasági kilátások, valamint a magas munkanélküliség. Pedig a francia bankok a 15 éves futamidejű ingatlanhiteleiket elképesztően jó kamat mellett, mindössze 3,8 százalékon kínálják, ami 2008 decemberéhez képest - amikor a pénzintézetek meghúzták a vészféket - közel 1,3 százalékos csökkenést jelent.

Az új lakások piacán még komolyabb fellendülés várható, az elemzésekből ugyanis az derül ki, hogy az ingatlanfejlesztők tevékenységének drasztikus visszaesése következtében 2010. elejére gyakorlatilag minden megépített lakhely elkelt, ami máris érzékelhető nyomást eredményez keresleti oldalon. A beruházók dolgát azonban nehezíti, hogy az elmúlt két évben a telekárak nem hogy csökkentek volna, hanem egyenesen emelkedtek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×