INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Rejtélyes haláleset: agyhártyagyulladás, autóbaleset, szívroham - vagy gyilkosság?

Infostart / InfoRádió
Megmérgezték azt az iráni orvost, aki fellebbentette a fátylat az elfogott kormányellenes tüntetők kínzásáról - állítják iráni ügyészek. Az ellenzék szerint azonban az orvost nyilvánvalóan azért akarták elhallgattatni, mert tudott valamit.

Iráni nyomozók szerint egy házhoz szállított, mérgezett saláta végzett azzal az iráni orvossal, aki beszámolt az őrizetbe vett tüntetők kínzásáról. A 26 éves doktor salátájába egy vérnyomás-szabályozó gyógyszert kevertek, és a halál oka túladagolás volt.

A hivatalos nyomozás egyelőre nyitva hagyja a lehetőséget, hogy öngyilkosság vagy gyilkosság okozta-e a novemberben történt halálesetet.

A vitatott kimenetelű elnökválasztásokat követően először a kormány hű Bászízs milíciák durva fellépése váltott ki felháborodást Iránban és külföldön is. A tüntetők közül többeket nemcsak megvertek, de meg is öltek, egy Neda nevű lány halálának képsorai az egész világot bejárták.

Ramin Purandarzsani orvos azonban azt állította, hogy az atrocitások ezzel nem értek véget: az őrizetbe vett tüntetőket a börtönben is kínozták. A legtöbb ilyen eset a hírhedt Karizak-börtönben történt, ahová több száz foglyot vittek.

Az orvos egy parlamenti bizottság előtt is vallomás tett, és azt mondta, egyik fiatal betege belehalt a kínzásba. Később azonban kényszerítették, hogy a halál okát változtassa agyhártyagyulladásra a halotti bizonyítványon - mondta. A kínzásról szóló hírek még a kormánypárti támogatókat is felháborították.

Purandarzsani gyanús körülmények között halt meg november 10-én. A hatóságok először azt mondták, hogy agyhártyagyulladás vagy autóbaleset vagy szívroham végzett vele, esetleg öngyilkos lett.

Az iráni rendőrfőnök egyenesen azzal vádolta meg az orvost, hogy öngyilkos lett, mert vádemelés készült ellene, amiért úgymond nem látta el a betegeket. Az állítás szerint még egy üzenetet is hagyott maga után.


A címlapról ajánljuk