eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Egy év - mínusz egymillió munkahely

Egymilliónál több munkahely vált fölöslegessé a német iparban január elseje óta - derült ki a statisztikai hivatal jelentéséből. Az adatok alátámasztják Angela Merkel kancellár véleményét, aki kormányprogramja ismertetésekor nem titkolta, hogy Németország még nem vészelte át a nehéz időszakot, és a válság a jövő év során éri el a tetőfokát.

Amit eddig csak félve rebesgettek, az most adatokkal bizonyíthatóan bekövetkezett: a szövetségi statisztikai hivatal most közétett jelentése szerint az év eleje óta 1,2 millió munkahely szűnt meg Németországban. Kiváltképpen a feldolgozóipart sújtja a válság: január óta ebben az ágazatban több, mint 850 ezer állás vált fölöslegessé.

Az, hogy emiatt nem kongatták még meg a vészharangot, arra vezethető vissza, hogy az elbocsátott alkalmazottak zöme munkaközvetítő cégekkel állt szerződésben, és őket jelenleg más területen próbálják elhelyezni.

Különösen aggasztó, hogy az elbocsátások üteme gyorsul: szeptemberben az autó- és gépgyárak, valamint a beszállító cégek csaknem negyed millióval kevesebb dolgozót alkalmaztak, mint egy hónappal korábban.

A berlini gazdaságkutató intézet egyik vezetője ezzel kapcsolatban rámutatott arra, hogy a számos kedvező jel ellenére a fellendülés üteme még távolról sem tudja kiegyensúlyozni a válságnak a foglalkoztatottságra gyakorolt kihatását.

Noha a német ipar húzóágának tekintett export javulóban van, a megrendelések egyelőre mégsem elegendőek az ágazat kapacitásának teljes kihasználására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×