eur:
395.36
usd:
366.65
bux:
65365.8
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Verheugen utódlása sem egyszerű feladat

Berlinben a kancellár védelmébe vette jelöltjét az Európai Unió ipari biztosi tisztségére. Angela Merkel a közelmúltban Baden Württenberg tartomány korábbi miniszterelnökét, Günter Oettingert javasolta Németország képviseletében a biztosi állásra, de az ellenzék úgy vélte, hogy a jelölt nem elég jártas az unió ügyeiben.

A távozó Günter Verheugen szociáldemokrata politikus helyére Angela Merkel a kereszténypárti Günter Oettingert jelölte és rámutatott arra, hogy a politikus az egyik legsikeresebb német tartomány vezetője, ráadásul kiváló gazdasági szakember, aki képes vezetni akár a legfontosabb gazdasági tárcát is az új bizottságban.

Az ellenzék viszont azt állítja, hogy Baden-Württemberg korábbi tartományi kormányfője járatlan az uniós ügyekben, ezért félő, hogy jelölése Németország befolyásának csökkenéséhez vezethet az Európai Bizottságon belül.

A kancellár a bírálatot alaptalannak nevezte és leszögezte, hogy továbbra is Oettingert ajánlja a tisztségre. Angela Merkel elutasította azokat az állításokat is, amelyek kifogásolták, hogy a berlini kormány nem jelölt senkit sem a két jövőbeni legfontosabb uniós posztra, azaz az Európai Tanács elnökének, illetve külpolitikai főképviselőjének a tisztségére.

Angela Merkel szerint az Európai Tanács elnöke csakis egy tagállam jelenlegi vagy korábbi kormányfője lehet, ami német viszonylatban nem jöhet számításba, viszont hangoztatta: legalább ennyire fontosnak tartja, hogy német jelölt töltse be az Európai Bizottság egyik kulcsfontosságú tisztségének, az ipari biztosi posztot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

A Velencei-tó környéke viszonylag könnyen vészelte át a lakáspiac tavalyi ledermedését. Nagy szerepe lehet ebben annak, hogy a tó partjára már nem elsősorban üdülőhelyként, hanem egy tiszta, békés, ám mégis nagyvárosközeli lakóövezetként tekintenek az otthont keresők. A külföldi ingatlantulajdonosok viszont most egyértelműen az eladói oldalon jelennek meg - derül ki az OTP Ingatlanpont szakembereinek tapasztalataiból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×