INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Verheugen utódlása sem egyszerű feladat

Infostart / InfoRádió
Berlinben a kancellár védelmébe vette jelöltjét az Európai Unió ipari biztosi tisztségére. Angela Merkel a közelmúltban Baden Württenberg tartomány korábbi miniszterelnökét, Günter Oettingert javasolta Németország képviseletében a biztosi állásra, de az ellenzék úgy vélte, hogy a jelölt nem elég jártas az unió ügyeiben.

A távozó Günter Verheugen szociáldemokrata politikus helyére Angela Merkel a kereszténypárti Günter Oettingert jelölte és rámutatott arra, hogy a politikus az egyik legsikeresebb német tartomány vezetője, ráadásul kiváló gazdasági szakember, aki képes vezetni akár a legfontosabb gazdasági tárcát is az új bizottságban.

Az ellenzék viszont azt állítja, hogy Baden-Württemberg korábbi tartományi kormányfője járatlan az uniós ügyekben, ezért félő, hogy jelölése Németország befolyásának csökkenéséhez vezethet az Európai Bizottságon belül.

A kancellár a bírálatot alaptalannak nevezte és leszögezte, hogy továbbra is Oettingert ajánlja a tisztségre. Angela Merkel elutasította azokat az állításokat is, amelyek kifogásolták, hogy a berlini kormány nem jelölt senkit sem a két jövőbeni legfontosabb uniós posztra, azaz az Európai Tanács elnökének, illetve külpolitikai főképviselőjének a tisztségére.

Angela Merkel szerint az Európai Tanács elnöke csakis egy tagállam jelenlegi vagy korábbi kormányfője lehet, ami német viszonylatban nem jöhet számításba, viszont hangoztatta: legalább ennyire fontosnak tartja, hogy német jelölt töltse be az Európai Bizottság egyik kulcsfontosságú tisztségének, az ipari biztosi posztot.


A címlapról ajánljuk