eur:
394.57
usd:
367.66
bux:
70493.65
2024. június 24. hétfő Iván

Az ország, ahol nulla százalék az infláció

A balkáni térség országai közül Szerbiában a legmagasabb az infláció, 7,8 százalék. Macedóniában ellenben egyáltalán nincs infláció, de Szlovéniában és Horvátországban is stabil az inflációs helyzet.

Az év közben megtett intézkedések ellenére Szerbiában csak nagy nehézségek árán sikerült szavatolni az egy számjegyű inflációt. Az illetékesek azt állítják, hogy a jelenlegi 7,8 százalékos pénzromlás nem növekszik tovább, de így is a legmagasabb a balkáni térségben.

Montenegróban is rossz a helyzet, ott 6,5 százalék az infláció, Boszniában és Bulgáriában viszont alig éri el a 2 százalékot. A komolyabb gazdasági tevékenységgel nem rendelkező Macedóniában az infláció nulla százalék. A térség legstabilabb országa Szlovénia 1 százalékos pénzromlással, Horvátországban pedig 1,5 százalékos az infláció.

Szerbiában az infláció fő gerjesztője az állami monopóliumot élvező szolgáltatások és termékek túlméretezett drágulása volt. Miközben olcsóbbak lettek a ruhák és kevesebbért lehetett lakást bérelni, jelentősen emelkedett a telefon, a távfűtés, a víz, a gáz, a kommunális szolgáltatások díjszabása és az iskolai tandíj, vagyis leginkább az állam felelős a 7,8 százalékos inflációért - miközben az infláció-ellenes intézkedéseket is bevezette.

Hanganyag: Nagy Nándor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
Kölcsönhatások és többnézőpontúság – Interjú Mengyán Andrással

Kölcsönhatások és többnézőpontúság – Interjú Mengyán Andrással

A Magyar Nemzeti Bank által életre hívott művészeti gyűjteményt gondozó MNB Arts and Culture és a Fajó Alapítvány együttműködésében a Pesti Műhely munkásságát bemutató anyag jelenleg egy több várost érintő kiállítás-sorozaton szerepel Kínában. A Pesti Műhely által használt szitázógépet egykoron Mengyán András tervezte, akivel az MNB Arts and Culture készített interjút rendkívül sikeres életpályájáról és az alkotóközösségről. A műtárgy.com az alábbiakban ennek egy részét közli.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×