INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Az ország, ahol nulla százalék az infláció

Infostart / InfoRádió
A balkáni térség országai közül Szerbiában a legmagasabb az infláció, 7,8 százalék. Macedóniában ellenben egyáltalán nincs infláció, de Szlovéniában és Horvátországban is stabil az inflációs helyzet.

Az év közben megtett intézkedések ellenére Szerbiában csak nagy nehézségek árán sikerült szavatolni az egy számjegyű inflációt. Az illetékesek azt állítják, hogy a jelenlegi 7,8 százalékos pénzromlás nem növekszik tovább, de így is a legmagasabb a balkáni térségben.

Montenegróban is rossz a helyzet, ott 6,5 százalék az infláció, Boszniában és Bulgáriában viszont alig éri el a 2 százalékot. A komolyabb gazdasági tevékenységgel nem rendelkező Macedóniában az infláció nulla százalék. A térség legstabilabb országa Szlovénia 1 százalékos pénzromlással, Horvátországban pedig 1,5 százalékos az infláció.

Szerbiában az infláció fő gerjesztője az állami monopóliumot élvező szolgáltatások és termékek túlméretezett drágulása volt. Miközben olcsóbbak lettek a ruhák és kevesebbért lehetett lakást bérelni, jelentősen emelkedett a telefon, a távfűtés, a víz, a gáz, a kommunális szolgáltatások díjszabása és az iskolai tandíj, vagyis leginkább az állam felelős a 7,8 százalékos inflációért - miközben az infláció-ellenes intézkedéseket is bevezette.

Hanganyag: Nagy Nándor


A címlapról ajánljuk