eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A világ 10 legboldogabb városából 5 európai

A világ tíz legboldogabb városából öt európai, és az öreg kontinens immár gazdagabb régió, mint az Egyesült Államok. Mindezek nyomán "szerény szuperhatalomként" kezdik emlegetni Európát. A londoni Sunday Times pedig arról ír: Európa jobban vészelte át a válságot, mint Amerika.

Demokratikus deficit, nemzeti ellentétek, heves vita az integrációról, a gazdagok lenyúlási kísérletei - azt lehetne hinni, hogy az Európai Unió távolról sem az a befolyásos szervezet, ami szeretne lenni. Ezért is meglepő, hogy a gyakran euroszkeptikus húrokat pengető Sunday Times is kritika nélkül idézi a Newsweeket, amely "szerény szuperhatalomnak" titulálta Európát.

A lap megjegyzi: a pénzügyi válságot Európa jobban átvészelte, mint az Egyesült Államok, és győzött kapitalizmus keményebben szabályozott kontinentális modellje, amelyet még a tengerentúlon is követnek. Európa nyert Amerikával szemben a krízisből való kilábalásért folyt versenyben és kevesebb embert tett az utcára a válság hónapjaiban, mint az Egyesült Államok - teszi hozzá. A Boston Consulting Group nevű tanácsadó cég jelentése szerint pedig az öreg kontinens 3 és fél billió dollárral gazdagabb, mint az Egyesült Államok és Kanada együttvéve.

A világ tíz legboldogabb városából öt európai, bár az első Rio de Janeiro - jegyzi meg a Sunday Times. Tegyük hozzá: a listán szereplő egyetlen amerikai várost, San Franciscót a legeurópaibb amerikai metropoliszként szokták emlegetni.

Európa határain kívül 71 ezer katona teljesít szolgálatot - ezzel is növelve a kontinens nemzetközi befolyását - írja a Sunday Times. Igaz ugyanakkor, hogy ezek nagy része valójában NATO- és nem európai uniós alakulat tagja.

Az úgynevezett "európai külügyminiszter" kinevezésével az unió a világ legnagyobb diplomáciai szolgálatát állíthatja fel 7 000 alkalmazottal.

Mindezt azonban ellensúlyozza, hogy a héten kinevezendő "európai elnök" - Tony Blair megtorpedózása után - nem lesz világszerte ismert, karizmatikus vezető. A közös diplomáciai szolgálat ellenére pedig a tagállamok korántsem értenek mindig egyet fontos külpolitikai kérdésekben.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×