eur:
394.45
usd:
370.71
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Ahol legalább három évig nem lesz nyugdíjemelés

Németországban legközelebb 2012-ben számíthatnak járulékemelésre a nyugdíjasok. A válság a kancellár szerint még nem tetőzött, a terheket pedig mindenkinek vállalni kell, így az időseknek is.

A kancellár nyilatkozatában zord időket jósolt, és hangsúlyozta, hogy Németországban a válság jövőre fog tetőzni, következtetésképpen a nyugdíjasoknak is vállalniuk kell a terheket, azaz legközelebb csak 2012-ben számíthatnak nyugdíjemelésre

A 20 millió német nyugdíjas eredetileg jövő nyárra várta az emelést, de a munkaügyi minisztérium szóvivője közölte, hogy a fizetések is csak minimálisan emelkednek, így a nyugdíjasok sem számíthatnak sem a jövő, sem pedig az azt követő esztendő során emelésre.

Németországban ugyanis a bérek alakulásához arányítva emelik a nyugdíjakat. Azonban a munkaadók és az alkalmazottak érdekvédelmi szervezeteinek megállapodása értelmében a vállalatoknál csak szerény arányú fizetésemelések lesznek várhatóak, mert ezáltal is hozzá akarnak járulni a munkahelyek megőrzéséhez, közvetve pedig a gazdasági válság leküzdéséhez.

Legutóbb idén nyáron emelték a nyugdíjakat: az ország nyugati tartományaiban csaknem 2 és fél, míg az egykori NKD-ban csaknem 3 és fél százalékkal. A szóvivő szerint a legközelebbi emelés 2012-re várható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×