INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

Újinfluenza: Magyarországra jönnek oltóanyagért a szlovákok

Infostart

Egyre többen bírálják Szlovákiában a kormányt, mivel még meg sem rendelte az új típusú influenza elleni védőoltást. Sokan a szomszédos országokban, így Magyarországon próbálnak hozzájutni az oltóanyaghoz.

Az ellenzék tehetetlenséggel vádolja a kormányt, mivel még mindig nem kötött megállapodást külföldi gyógyszerforgalmazókkal a vakcina szállításáról. Erre a vontatottan haladó tárgyalások miatt legkorábban a hónap végén kerülhet sor.

Pedig a Robert Fico vezette kormány már hónapokkal ezelőtt döntött egymillió adag vakcina megvásárlásról. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor kezdődik az oltás az új típusú influenza ellen.

A lapok arra figyelmeztetnek, hogy ha lesz is oltóanyag, azt nem vásárolhatja meg bárki. Előre meghatározott menetrend szerint oltják majd az akut betegeket, az időseket, a gyerekeket, az egészségügyi alkalmazottakat és a fegyveres testületek tagjait.

Dél-Szlovákiában sokan a határhoz közel eső magyar patikákban próbálnak hozzájutni a szérumhoz. Az egészségügyi ellátást felügyelő pozsonyi szakhatóság azonban nem ajánlja a szlovák állampolgároknak a magyar vakcinát, mivel azt - indoklásuk szerint - nem hagyta jóvá az Egészségügyi Világszervezet és a szükségesnél rövidebb ideig tesztelték. Ezért a szérumot Szlovákiában még nem törzskönyvezték.

A magyar patikák elfogadják ugyan a szlovák orvosok által felírt receptet, a gond viszont az, hogy szlovák orvos nem írhat fel olyan szert, amelyet Szlovákiában nem regisztráltak.

Sokan viszont azzal érvelnek, hogy ha egy gyógyszert az Európai Unió valamelyik országéban bejegyeztek, akkor az tulajdonképpen az egész unióban regisztráltnak számít.

Szlovákiában eddig összesen 200 esetben regisztráltak H1N1 típusú influenzás megbetegedést, ám járványról még nem lehet beszélni.

Kapcsolódó hang

Kissné Cseke Margit
 
Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018