eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Havel: Rémálmok helyett kergessünk pillangókat!

Beteljesültek-e az álmaink? - ezzel a címmel rendeztek kerekasztal beszélgetést hétfőn Londonban Václav Havel volt cseh elnök, Ján Carnogursky volt szlovák miniszterelnök, Jan Krzysztof Bielicki volt lengyel kormányfő, továbbá Markus Meckel korábbi német és Jeszenszky Géza volt magyar külügyminiszter részvételével a rendszerváltás huszadik évfordulója alkalmából.

Beteljesültek-e álmaink? A londoni kerekasztal-beszélgetésre meghívott politikusok szerint részben valóra váltak. Ján Carnogursky azt emelte ki, hogy a társadalom felszabadult, a piacgazdálkodás beindult és Kelet-Közép-Európa országai felvételt nyertek az Európai Unióba. Markus Meckel arról beszélt, hogy a változás gyorsabb volt, mint vártuk, Európa féltette a stabilitását a német újraegyesítéstől, de bebizonyosodott, hogy ez a félelem indokolatlan volt.

Jeszenszky Géza rámutatott, hogy a térség nemzeteinek közös álmai voltak, bár ő maga tizenöt évesen érte meg az 1956-os forradalom kemény szovjet leverését, tehát nem remélte, hogy ezek a nemzetek belátható időn belül felszabadulnak. Arról végképp nem álmodott, hogy külügyminiszter lesz, ám amikor vezető szerepet kapott a magyar diplomáciában, ráébredt, hogy még térségünkben is nagyobb egyetértésre lenne szükség, például a kisebbségi politika tekintetében.

Jan Krzysztof Bielecki azt nyugtázta örömmel, hogy sikerült helyreállítani a lengyelség nemzeti öntudatát.

Általános volt a beszélgetésen résztvevők véleménye arról, hogy a térség lakói gyorsabb életszínvonal-emelkedést vártak. Jeszenszky Géza megjegyezte: örül, hogy nem gazdasági tárca vezetésével bízták meg, Ján Carnogursky hangoztatta, hogy a szociális hálót erősebbé kell tenni, Václav Havel pedig lakonikusan csak annyit mondott: "Hittem a közgazdászoknak, elhittem, hogy tudják, mit csinálnak..."

Álmai tehát voltak és részben beteljesültek a térségünkben élőknek. De lehetnek-e rémálmaik? - merült fel a kérdés.

Bielecki volt lengyel kormányfő szerint - aki ma a legnagyobb lengyel bank elnöke - nagyon fontos, hogy az emberek ne veszítsék el a bizalmukat egymásban. "És a demokráciában sem" - tette hozzá Jeszenszky Géza, míg Ján Carnogursky azt hangsúlyozta, hogy szembe kell szállni a szélsőjobb által jelentett veszéllyel.

Václav Havel ezzel zárta le az eszmecserét: "Nem vagyok második Marx Károly, nem látok a jövőbe. Inkább íróként, mint politikusként mondom: rémálmok helyett kergessünk inkább pillangókat!"

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×