eur:
404.21
usd:
373.83
bux:
74509.8
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta
Nyitókép: Pixabay

Megtalálták, hogy kiknél gyakoribb a hirtelen szívhalál

Különösen a skizofréniában szenvedők esetében mutatott ki fokozott veszélyt egy vizsgálat.

A nemrég közzétett kutatás 2010-es adatokon alapul, alanyai pedig a 18 és 90 év közötti dánok voltak. Ezen időszak alatt összesen 45 703 halálesetet regisztráltak, amelyek közül 6002-t minősítettek hirtelen szívhalálnak. Ezen belül 2319 hirtelen szívhalál mentális betegséggel élő személyek körében következett be. Az adatok elemzése kimutatta, hogy a mentális problémákkal küzdők gyakran idősebbek, nőneműek, és hajlamosabbak olyan társbetegségekre, mint a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség vagy szívelégtelenség - olvasható az EurekAlert tudományos portálon megjelent közleményben.

A kutatók megállapították, hogy a hirtelen szívhalál 6,5-szer gyakoribb a mentális betegséggel élőknél, mint az általános populációban, és bár idősebb korban a különbség csökken a két csoport között, az eltérés így is szignifikáns maradt - írja az Origo.

A depresszióval élők körében a hirtelen szívhalál esélye megduplázódott, míg bipoláris zavar esetén háromszoros, skizofrénia esetén pedig 4,5-szeres volt az kockázatnövekedés.

A kutatás alapján egy 18 éves mentális betegséggel élő személy várható élettartama körülbelül 10 évvel rövidebb, mint egy hasonló korú egészséges személyé. Az elemzés azt is jelezte, hogy az élettartam-csökkenés körülbelül 13 százaléka magyarázható hirtelen szívhalállal 40 éves kor alatt.

A tanulmány megjegyzi, hogy a mentális betegséggel élők körében gyakoribbak az egészségtelen életmódbeli szokások, és a pszichotróp gyógyszerek mellékhatásai, például a súlygyarapodás, mind hozzájárulhatnak a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásához. AEzek a tényezők nem teljes mértékben magyarázzák a magas kockázatot.

Címlapról ajánljuk

Rusvai Miklós: valószínű, hogy Magyaroszágon is megjelenik a halálos majomvírus-változat

Már Németországban is kimutatták a vírus új változatát, és Rusvai Miklós szerint importált esetek több országban is előfordulhatnak. A virológus arról is beszélt az InfoRádióban, hogy mire kell nagyon figyelniük azoknak, akik üdülni vagy munkavégzés céljából Afrikába utaznak, ahol a megfertőződött betegek 7-8 százaléka életét veszti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Esik az olajár, bizonytalanság a tőzsdéken

Esik az olajár, bizonytalanság a tőzsdéken

Gazdasági adatok szempontjából egy csendes napnak nézünk elébe, előre bejelentett, potenciálisan piacmozgató hírre nem számítunk ma. Többek között a dübörgő gyorsjelentési szezon befolyásolhatja a hangulatot ma a tőzsdéken, az amerikai piacnyitás előtt érkeznek például a nemrég botrányba keveredett McDonald's friss számai. Ami a tőzsdei mozgásokat illeti: Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában óvatos elmozdulások vannak egyelőre, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×