eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
Nyitókép: Unsplash

Elképesztő dolgot művelnek a fák leveleivel a városi fények

A kínai fővárosban kétfajta fát ültetnek gyakran a közterületekre, amik eltérően reagálnak az állandó fényre, de mindkettő keményebb és kevésbé ízletes leveleket növeszt.

Úgy tűnik, hogy a Peking utcáit szegélyező gyakori fák levelei nagyon jól növekednek. Shuang Zhang a pekingi Kínai Tudományos Akadémia biológusa kíváncsi volt ennek okára. A leveleket kevésbé fogyasztották a rovarok, mint ahogyan Zhang számított rá, és először azt hitte, hogy a rovarirtó szerek miatt van ez, azonban gyorsan elvetette ezt a hipotézist, mert a rovarirtó szereket évente csak néhányszor permetezik, és nincs ilyen tartós hatásuk - írja az Origo.

A kutatók a mesterséges fényt vizsgálták, és arra jutottak, hogy az éjszakai fényszennyezés növeli a levelek keménységét, ezzel csökkentve a növényevés mértékét. Mint írják, a Frontiers on Plant Science magazinban megjelent kutatásuk azt vizsgálta, hogy a fényszennyezésnek kitettség hogyan változtatja meg azokat a leveleket, amiket bizonyos rovarok előszeretettel fogyasztanak.

A levelek ízletességét a szén-nitrogén arány alapján állapítják meg, és ha a mesterséges fény felborítja ezt az arányt, attól keményebbé fejlődhetnek a levelek. Így megszakad a kapcsolat egy adott rovar és a fa között, amivel az állat táplálkozik.

A kutatók viszont feltették a kérdést, hogy vajon a táplálékától megfosztott rovarok vajon másfajta növényeket fognak-e fogyasztani, amikre nincsenek hatással a városi fények.

Ha egy város egész éjszaka ki van világítva, az potenciálisan annak egész ökoszisztémájára hatással van - írja a lap. Ha a környezeti változások miatt a lánc egyik szeme megváltozik, akkor az az ezzel a láncszemmel táplálkozó többi élőlényre is hatást gyakorol indirekt módon.

A különböző ökoszisztémák nagyon sokoldalúak, változékonya, alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez, de a kutatóknak fontos tudnia, hogy mik ezek a változások, és hogy ezek vajon elősegítik-e egy-egy faj idő előtti kihalását.

Shuang Zhang és csapata a jövőben azt fogja vizsgálni, hogy az éjszakai fényáradat hatást gyakorol-e a fák szaporodására és jellemzőire, például a magok méretére. Mint írják, a nagy intenzitású éjszakai fényterhelés káros hatással lehet a városi növények és az azokat fogyasztó állatok közötti energiaáramlásra, ami potenciálisan veszélyezteti a városi biodiverzitást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Orosz kémpara miatt nő a szakadék Magyarország és az EU-tagállamok között

Orosz kémpara miatt nő a szakadék Magyarország és az EU-tagállamok között

Bőven lett volna téma az Európai Unió külüminiszterei találkozóján, de megint Magyarország került a főszerepbe, ami tovább mélyítette a szakadékot a kormány és a többi EU-tagállam között. A fegyverszállítások és Ukrajna támogatása kapcsán megint kiéleződött a feszültség, és ismét napirendre került az oroszok számára megnyitott, kibővített jogkörrel bíró Nemzeti Kártya nevű tartózkodási engedély ügye. A konfliktus elmélyülése még inkább aláássa a magyar EU-elnökség mozgásterét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×