eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. augusztus 31. szombat Bella, Erika
Nyitókép: Unsplash

Az állatlaboratóriumok felelőtlensége súlyos egészségügyi következményekkel járhat

Ausztrál és új-zélandi kutatók egy friss tanulmányban bemutatták, milyen hatása lehet annak, hogy az állatkísérleteket lebonyolító laboratóriumokban ellenőrizetlenül kezelik az állatoknak sokszor indokolatlanul adagolt antibiotikumokat.

Az Ausztráliában és Új-Zélandon végzett felmérés során 95 laboratóriumot vizsgáltak meg, amelyek 71 százalékában rutinszerűen alkalmaztak antimikrobiális szereket - írja a The Guardian cikke nyomán a Portfolio. Elterjedt gyakorlatok közé tartozik a rágcsálók ivóvizébe történő antibiotikum-adagolás.

A vizsgálatok szerint a laborokban a gyógyszerrel szennyezett ételt és vizet sokszor nem megfelelő módon ártalmatlanítják.

Mint írják, a Plos One folyóiratban megjelent tanulmány szerint ezek az átgondolatlan gyakorlatok tovább erősíthetik a már jelenleg is világszerte egészségügyi gondokat okozó antibiotikum-rezisztenciát. Ennek az az oka, hogy a betegségek ellen bevetett antibiotikumok nem maradnak örökké hatékonyak a kórokozók ellen, azok ugyanis folyamatosan alkalmazkodnak a gyógyszerekhez, így újabb és újabb készítményekre van szükség.

A tanulmány szerzője, Rebecca Wilcox szerint az állatlaboratóriumok szigorú hatósági ellenőrzés nélkül jutnak antibiotikumokhoz, és olyan esetekben is alkalmazzák azokat, amikor az nem lenne indokolt.

A kutatás rávilágít arra is, hogy a létesítmények 81 százaléka a rágcsálók gyógyszeres vizét kezeletlenül a lefolyóba önti.

A kutató szerint ez az eljárás aggodalomra adhat okot, ugyanis a szennyvízzel a környezetbe jutó antibiotikumok tovább fokozhatják a kórokozók ellenállóképességét.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem munkatársa, Sanjaya Senanayake kiemelte, hogy 2050-re a becsült adatok szerint évente 10 millió haláleset lesz köthető az antimikrobiális rezisztenciához, ez pedig a rák okozta halálesetek számát is meghaladja. A tanulmány szerzői azt remélik, hogy eredményeik tudatosságra ösztönzik a kutatókat és a döntéshozókat az antibiotikumok felelősebb használata terén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×