eur:
393.35
usd:
356.33
bux:
0
2024. augusztus 19. hétfő Huba
30s woman touching forehead of 4 year old girl who is lying in a hospital bed
Nyitókép: Getty Images/ David Sacks

"Steril gyulladás alakul ki a koponyán belül" - Ezért nem játék most a napon lenni

Kovács Gábor orvos az InfoRádióban részletesen elmagyarázta, miért nem érdemes most (sokat) a napon lenni, de azt is, hogy aki erre kényszerül, hogyan enyhíthet a nehézségeken. A veszély pedig nem játék. Azt is elmondta még, mit együnk most.

A hőterhelés mellett az erőteljes ultraviolasugárzás ellen is védekezni kell - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Kovács Gábor orvos.

"Nem célszerű ilyenkor a napon tartózkodni, különösen is kerülni kell a fizikai aktivitást, amit napon végeznénk. Ha mégis napon lennénk és sportolnánk vagy dolgoznánk, gyakran tartsunk szünetet és hűtsük a szervezetünket. Ez azért fontos, mert a hőháztartását a szervezetünknek biztosítani kell" - nyomatékosította.

A légkondicionálásról is elmondta a tudnivalókat: nem lehet drasztikus a hőmérséklet-különbség "kint és bent" között, mivel ez jelentősen roncsolhatja az orr- és garatnyálkahártyát, ezáltal kórokozók léphetnek be a szervezetbe.

Most ráadásul ismételten indul egy koronavírus-járvány, amely mentén különösen is ügyelni kell a nyálkahártya épségére.

A folyadékveszteség pótlására ásványvizek fogyasztását javasolja.

"Az is egy lehetőség, hogy

magas iontartalmú gyümölcsöket fogyasztunk, ilyenek a dinnye vagy a barack, sok nátrium vagy kálium van bennük"

- hívta fel a figyelmet.

A napszúrás és a hőguta különbségéről is elmondta a tudnivalókat.

  1. Napszúrás: az intenzív napterhelés miatt az agyhártyán és az agyvelőn steril gyulladás jön létre kis ödémával, amely feszítheti a lágy, illetve a kemény agyhártyának is nekifeszülhet. Olyan steril gyulladás a koponyán belül, amely jellegzetes tüneteket okoz: hányás hasmenés, láz. Ilyen esetekben le kell hűteni a testet, de azonnal. Időseknél, kisgyerekeknél életveszélyes helyzetek alakulhatnak ki.
  2. Hőguta: a szervezet túlmelegedése okozza a tüneteket. Kulcsszerepe van a folyadékveszteségnek, amelyet esetleg észre sem veszünk. A vérnyomás leesik, folyadékpótlás és hűsölés jelent azonnali segítséget.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 19. 11:06
×
×
×
×