eur:
395.96
usd:
369.2
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Nyitókép: Unsplash

Bemutatták a speciális, hadseregeknek szánt robotkutyát

A világ haderői az ukrajnai tapasztalatok alapján nagyon is érdeklődnek a meglepően megfizethető önjáró fegyver után.

Mint arról korábban az Infostart is beszámolt, egyre fejlettebbek a humanoid robotok, a Boston Dynamics nemrég mutatta be továbbfejlesztett, minden eddiginél mozgékonyabb Atlas robotját, melynek már nincs szüksége sem vezetékes kapcsolatra, sem pedig hidraulikára, ugyanis teljesen elektromosan működik.

Most azonban egy teljesen más jellegű, sokkal kevésbé békés céllal épített önjáró drónt mutatott be a Throwflame nevű cég - számol be róla az Index. Az ARC Flamethrower, könnyebben megjegyezhető becenevén Thermonator a világ első lángszóróval felszerelt robotkutyája, ami potom 9420 dollárért (3,45 millió forint) vásárolható meg.

A négylábú robotra szerelt lángszóró mintegy 9 méterre képes gyúlékony anyagot (benzint vagy akár napalmot) fecskendezni.

A lángok megfelelő célzását lézernyaláb támogatja. A cég promóciós videójából kiderül, hogy a szerkezet a levegőbe ugorva is képes lángot szórni.

Az önjáró drón tájékozódását lézeres radar, vagyis LIDAR segíti, így önállóan is képes terepen mozogni, kikerüli az elé kerülő akadályokat. Akkumulátorról egy órán át képes működni, Bluetooth- vagy wifikapcsolaton keresztül mobilról akár FPV-módban, vagyis első személy nézetben is irányítható. Az inspirációt az ukrán–orosz háború drónjai jelentették, egyben ez a konfliktus lehet a potenciális felvevőpiac és a történelmi tűzkeresztség helyszíne.

Mint írják,

ha mégsem válna be fegyveres erők kötelékében, még felhasználható erdőtüzek megfékezésére, gyomirtásra, jég és hó olvasztására vagy zenei videóklipek kellékeként.

Ez utóbbi viszont kevésbé valószínű, mivel az amerikai és nyugat-európai hadseregek aktívan vizsgálják az ilyen robotok alkalmazásának lehetőségeit. A robotkutyákat manapság az ember számára veszélyes helyekre küldik, így nincs kizárva, hogy hamarosan a harctereken is megjelennek.

A Throwflame látványos bemutató videót is közzétett a tüzes robotkutyáról hivatalos YouTube-csatornáján:

Címlapról ajánljuk
Ismét célt ért a „pandadiplomácia” – szent a béke Kína és Ausztrália között?

Ismét célt ért a „pandadiplomácia” – szent a béke Kína és Ausztrália között?

A kínai miniszterelnök canberrai látogatása a két ország közötti diplomáciai viszony helyreállításának betetőzése – mondta az InfoRádióban Salát Gergely sinológus. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa hozzátette: a kínai vezetés pontosan tudta, hogy a korábban kirótt kereskedelmi szankciókkal sokat árthat az ausztrál gazdaságnak, mostanra azonban mindkét fél belátta, jobb a békesség.

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Csúcsdöntésekkel indul a hét az amerikai tőzsdén

Vegyes mozgásokkal indult a hét a tőzsdéken, az ázsiai piacokon nem alakult ki határozott irány, miután a befektetők egy sor friss gazdasági adatot értékeltek, beleérve az vártnál jobban alakuló kiskereskedelmi számokat, és a vártnál rosszabb ipari statisztikákat. A kedvezőtlen ázsiai hétindítás ellenére az európai piacokon pozitív felütéssel indult a nap a múlt heti lejtmenet után, bár a nyitástól távolodva elkezdett fogyni a lendület és délutánra vegyes mozgások alakultak ki. Az amerikai indexek óvatosan emelkednek, de ez is elég ahhoz, hogy új történelmi csúcsok szülessenek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×