eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Nyitókép: YouTube/Boston Dynamics

Ez a robot már tényleg a következő generáció lehet - videó

A Boston Dynamics élen jár a robotmozgások fejlesztésében. A nagyközönség körében is jól ismert Spot, a sokoldalú, "tipegő" robotkutya, illetve a szinte parkourozni képes HD Atlas után új dobással állt elő.

A fent említett robotokon kívül számos más kreációja is van az amerikai Massachusetts Institute of Technology (MIT) műszaki egyetemről indult csapat által 32 éve alapított Boston Dynamicsnak. A cég 2017-ig a Google leányvállalata volt, 2020 óta a koreai Hyundai a tulajdonosuk. A Hyundai azóta jó hasznát veszi anyagmozgató raktári robotjaiknak, mint amilyen például a kerekeken egyensúlyozó Handle.

Ugyancsak a cég fejlesztése az emberi formájú Atlas, amelynek csütörtökön új generációját mutatták be. A két fejlesztés mozgása közti különbség hatalmas, elég csak belenézni a régitől búcsúzó és az újat köszöntő videókat.

Mint az Index írja, az új Atlasról nem lógnak kábelek. Hidraulika helyett már elektromotorok mozgatják a tagjait. Kisebb lett, és a fehér "lovagi páncélt" valamivel rajzfilmesebb hangulatú, szürke "fémmentére" cserélte. De a legnagyobb dobás, hogy nagyon profin jár, és persze a fejlesztők azt is tökéletesen kiaknázzák, hogy a robot testrészeit nem kötik a természetes élettani korlátok. Ráadásul nagyon könnyen meg tud fordulni szűk helyeken, ami ipari feladatoknál nagy előny. Az új Atlassal az MIT ismét előzi a versenytársait.

Az Atlas ugyanis ma már korántsincs egyedül, az elmúlt évek során elkezdett felzárkózni a mezőny. Az Elon Musk-féle Tesla-robotot, az Optimust láthattuk harisnyába öltözött emberből ruha hajtogatását finom mozdulattal végző, valódi robottá válni. Ott van továbbá a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI robotja, a Figure 01, amint ide-oda pakol dolgokat, de keresztkérdésekre is válaszol közben. A lassan kibontakozó robotforradalom fontos szereplője továbbá az Apptronik Apollója, aki a "szexi" vonalat képviseli, de egyébként dobozol, és óvatosan lépeget. Az erősebbek közé tartozik a mezőnyben az Agility robotja, a Digit, amely már az Amazon raktáraiban pakolászik - foglalta össze a lap.

Az Atlas egyelőre nem lesz megvásárolható, a közeljövőben a Hyundai üzemeiben fogják tesztelni. A Boston Dynamics igazgatója jelezte, hogy szeretnének az árumozgatásnál tovább lépni - az új Atlast minden bizonnyal összetettebb feladatkörökben fogják bevetni, mint versenytársait.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Érdekes tanulmánnyal rukkolt elő a napokban az európai alapkezelőket tömörítő szervezet, az Efama. Ebből kiderül, hogy a magyarok leginkább a banki értékesítési hálózatokon keresztül veszik az egyik kedvenc befektetésüknek számító befektetési alapokat, de a banki hálózat túlsúlya Európa egészénél megfigyelhető. Érdekes, hogy míg Európában a különböző alapkezelők alapjainak hozzáférést kínáló, nyílt alapforgalmazó platformok egyelőre szerény piaci részesedést hasítanak ki maguknak, itthon ez a második legnépszerűbb értékesítési csatorna.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×