eur:
385.37
usd:
355.01
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin
Captiva, 2018. augusztus 4.A vörösalgák nagymértékű elszaporodása miatt elpusztult halak egyikének partra sodort, felfúvódott teteme a floridai Captiva homokfövenyén 2018. augusztus 3-án. Az El Nino éghajlati jelenség fokozta időszakos vörösalga-burjánzás csökkenti a tengervíz oxigéntartalmát, ezért a kopoltyúval lélegző állatok könnyen megfulladnak. (MTI/EPA/Cristobal Herrera)
Nyitókép: MTI/EPA/Cristobal Herrera

Véget ért az időjárásunkat jelentősen felborító folyamat

Kérdés, hogy beigazolódnak a korábbi előrejelzések a folytatásra.

Véget ért a tavalyi év közepén kezdődött El Nino éghajlati jelenség - jelentette be kedden az ausztrál meteorológiai hivatal. Hozzátették: az egyelőre bizonytalan, hogy idén a későbbiekben kialakul-e a La Nina jelenség, ahogy azt más időjárási előrejelzések jósolták.

Az El Nino hatására rendszerint melegebb és szárazabb lesz az időjárás Ausztrália keleti részén és Délkelet-Ázsiában, míg csapadékosabb az amerikai kontinensen, a La Nina hatása viszont ennek éppen a fordítottja. A két éghajlati jelenség közötti ciklus világszerte nagyon fontos a gazdálkodók számára.

Az El Nino jelenség a tavalyi év közepén kezdődött, három év La Nina után. Az El Nino a Csendes-óceán középső és keleti trópusi térségének melegebb tengerfelszíni hőmérséklete következtében alakul ki, a hűvösebb hőmérséklet pedig a La Nina éghajlati jelenséget váltja ki. Az amerikai meteorológiai hivatal előrejelzése áprilisban azt jósolta, hogy 2024 második felében 60 százalékos a valószínűsége a La Nina kialakulásának.

A tenger felszíni hőmérséklete december óta csökken, és az ausztrál meteorológiai hivatal szerint az óceáni és légköri mutatók most azt jelzik, hogy jelenleg a két ciklus közötti semleges állapot alakult ki, ami az éghajlati modellek szerint júliusig semleges is marad.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×