eur:
390.23
usd:
365.66
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Jelentős áttörés a rákkutatásban, sokak életét mentheti meg

Az eddig alkalmazott kezelés sajnos tönkretette a T-sejtes leukémiás és limfómás betegek immunrendszerét is, az új módszer azonban sokkal kíméletesebb.

A Johns Hopkins Kimmel Rákközpont kutatói által a T-sejtes leukémiák és limfómák kezelésére kifejlesztett úttörő terápia ígéretes eredményeket mutatott a humán T-sejtes daganatokkal rendelkező egereken végzett preklinikai vizsgálatokban - írja a Portfolio az egyetem által közzétett kutatási eredmények alapján. Ez az innovatív kezelés, egy antitest-gyógyszer konjugátum (ADC) hatékonyan támadja a TRBC1 nevű fehérjét tartalmazó rákos T-sejteket, miközben az egészségeseket megkíméli.

Az orvostudomány számára kihívást jelentenek a T-sejtes limfómák és leukémiák, mivel ahhoz, hogy az immunfunkció megmaradjon, meg kell őrizni a normál T-sejteket. Azonban a hagyományos kezelések sokszor válogatás nélkül célba veszik mind a rákos, mind pedig az egészséges sejteket, és így a betegek nagyon kiszolgáltatottá válnak a betegségekkel szemben. A John Hopkins kutatócsoport által fejlesztett

antitest-gyógyszer konjugátum viszont célzottan a TRBC1-et tartalmazó vagy termelő rákos fehérvérsejteket támadja, így biztonságosabb és hatékonyabb kezelési alternatívát kínál.

A terápia egy olyan antitestet kombinál, amely a TRBC1-et keresi egy erős rákellenes gyógyszerrel, az SG3249-cel, amely az ADC felvételekor felszabadul a rákos sejtekben - írja a lap. Az előzetes, egereken végzett kísérletekben az ADC egyetlen injekciója a T-sejtes rákos megbetegedések kiújulás nélküli gyógyulásához vezetett, úgy, hogy az egészséges T-sejt állomány fele megmaradt.

Az innovatív kezelés sikere optimizmusra sarkallja a kutatókat, egyszersmind reményt nyújt az ilyen betegséggel küzdőknek, akiknek gyakran korlátozott terápiás lehetőségekkel és rossz túlélési kilátásokkal kell szembenézniük. A kutatócsoport jövőbeli tervei közt szerepel, hogy a projektet ipari partnerekkel együttműködve korai fázisú biztonságosság és hatékonyság szempontjából embereken is tesztelje.

Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Az ukrajnai háború árnyékában szép csendben Amerika egy újabb pusztító konfliktusra készül

Az ukrajnai háború árnyékában szép csendben Amerika egy újabb pusztító konfliktusra készül

Az Egyesült Államok képviselőháza április 20-án hosszas huzavona után megszavazta a 2023 őszén előkészített katonai segélyszállítmányt, amely világ több részébe fog fegyvereket juttatni. A legnagyobb figyelmet egyértelműen az Ukrajnának szánt csomag kapta, viszont emiatt jóval kisebb rivaldafényt kapnak más területek, így az indo-csendes-óceáni térség is. Cikkükben most annak járunk utána, hogy pontosan mire is jut még plusz forrás ezzel Kína közvetlen közelében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×