eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Bemutattták a BME új kutatórakétáját
Nyitókép: Forrás: BME Suborbitals / Orion Űrnemzedék Alapítvány

Vadonatúj magyar kutatórakétát lőhetnek még ki az idén

A Prometheus névre hallgató kutatórakéta az eddigieknél sokkal nagyobb teljesítménnyel rendelkezik, és akár három kilogramm hasznos terhet is fel tud vinni kilencezer méter magasságig.

"Prometheus névre kereszteltük az újgenerációs kutatórakétánkat, amellyel az a célunk, hogy ismét nemzetközi versenyeken tudjuk mind hazánkat, mind pedig egyetemünket képviselni" – mondta az InfoRádióban Hafner Zoltán, a BME Suborbitals versenycsapat elnöke. Elmondta, hogy az idáig vezető út hosszú volt és nehézkes.

Több korábbi fejlesztésük is volt, amelyekkel tudták kisebb-nagyobb versenyeken képviselni Magyarországot, ám ezek a korábbi verziók hosszú távon nem bizonyultak fenntarthatónak. Éppen ezért kialakítottak egy olyan moduláris szemléletet, amellyel hosszú évekre meg tudták alapozni az új projektek igényeit, ez lett lényegében a Prometheus

Az új rakéta képességeiről Hafner Zoltán azt mondta,

a küldetéshez lehet konfigurálni annak megfelelően, hogy mi a repülés célja.

Elmondása szerint az a csapat célkitűzése, hogy három kilogramm hasznos terhet tudjon szállítani kilencezer méteres magasságig. Ezek tudományos kísérletek, melyeket egy kocka alakú tárolóban helyeznek a rakétába. Hozzátette, nekik is van saját fejlesztésük, amit mikrobiológiai kísérlettől a mesterséges intelligencia alapú hibapredikcióig sok mindenhez lehet használni. Továbbá egyeztetés alatt vannak nemzetközi és hazai kollaborációk is, melyek során más tudományos szervezetek kísérleteit fogják ők felbocsátani.

A versenycsapat elnöke elárulta, a Prometheus első tesztrepülése április második felében lesz, szűkebb körben,

az első éles bevetésre pedig októberben kerül sor Portugáliában,

amikor az European Rocketry Challenge-en mérik össze tudásukat más neves európai versenycsapatokkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×