eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Aerial view of Planet Earth with clouds, horizon and little bit of space, make feelings of being in heaven. Dramatic clouds and orange sunlight all over the planet. Cloudscape and stratosphere from above at 30000 feet.See more images like this in:
Nyitókép: AleksandarGeorgiev/Getty Images

Ilyen műhold sem keringett még a Föld körül – videó

Egy japán űrrakéta földkörüli pályán keringő második fokozatának megfigyelésére bocsátott fel vasárnap műholdat egy japán start-up vállalt, amely az űrszemét eltávolítására szolgáló technológia kifejlesztésén dolgozik.

A japán Astroscale Holdings Inc. hétfőn számolt be az Active Debris Removal by Astroscale-Japan (ADRAS-J) műhold sikeres felbocsátásáról.

A 150 kilogrammos, 80 centiméter hosszúságú és szélességű, 120 centiméter magas műholdat Új-Zélandról indították el a Rocket Lab amerikai vállalat hordozórakétájával, hogy az űrben figyelje egy 2009-ben Japán által felbocsátott H2A rakéta második fokozatát, amely jelenleg a Földtől 600 kilométerre kering nagy sebességgel.

Az ADRAS-J műhold a vállalat tervei szerint néhány méteres távolságra közelíti meg a rakéta darabját, és onnan végez majd megfigyelést az űrszemét mozgásáról és állapotáról. A rakétadarab mintegy 11 méter hosszú és 4 méter átmérőjű, a súlya pedig durván három tonna lehet.

A műholdak és rakéták egyre gyakoribb indításával jelentősen megnövekedett a Föld körül keringő űrszemét mennyisége, eltávolítására azonban mindeddig nem született bevett módszer.

Az Astroscale startupot 2013-ban Okada Nobu, egykori pénzügyminisztériumi tisztviselő alapította, az űrszemét eltávolítását célzó kereskedelmi vállalkozásként. Az elgondolás szerint műholdra rögzített robotkarral gyűjtenék be az űrszemetet, és az atmoszférában égetnék el.

A dél-kínai Sencsenben működő Origin Space űrbányászati startup 2021-ben állított alacsony földkörüli pályára egy NEO-01 nevű űreszközt, amely egy másik módszerrel kísérletezik: hatalmas hálóval fogja be az űrhulladékot, és égeti el az atmoszférában.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×