eur:
394.33
usd:
370.09
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Nyitókép: Forrás: nasa.gov / Ge-Cheng Zha

Napelemes, önjáró repülőgép mehet a Marsra

A NASA lát lehetőséget a szolár-meghajtású repülőben, ami a Napból nyert energiával 16 ezer kilométert is repülne évente a vörös bolygó körül.

A NASA marsi helikoptere volt az első olyan ember alkotta eszköz, ami repült egy idege bolygó felszínén, csakhogy január 18-án eltört a propellere, így használhatatlanná vált - írja a HVG. Ez azonban azt jelenti, hogy egy új ötlet fokozottan érdekessé vált a kutatóintézet számára.

Mint azt a lap leírja, az Egyesült Államok űrhivatalának van egy támogatási rendszere, a NASA Innovative Advanced Concept (NIAC), amelyben az univerzum és a Naprendszer alaposabb megismeréséhez hozzásegítő ötletek gazdáinak biztosít kisebb-nagyobb mértékű finanszírozást. A többkörös rendszer első fordulójában csak kisebb összeget kapnak a pályázók, hogy abból megmutathassák, hogyan valósítanák meg elképzelésüket.

Ezen a pályázaton nyert támogatást (több másikkal együtt) a Coflow Jet nevű amerikai cég egyik mérnöke, Ge-Cheng Zha is. A Mars Aerial and Ground Intelligent Explorer (MAGGIE) nevű szerkezet az, amely szó szerint túlszárnyalhatná az Ingenuity sikerét.

A MAGGIE egy kettős merev szárnyú repülőgép, ami napenergiát hasznosítva körözne a bolygó felszíne felett.

A marsi helikopter összesen 11 kilométert tett meg, mielőtt használhatatlanná vált, a nyertes mérnök azonban úgy számol, hogy alkotása minden egyes marsi évben megtenne 16 ezer kilométert - feltéve, ha nem éri baleset, például nem találja el egy meteor.

A repülő műszerrel a Mars mágneses mezőit tanulmányoznák a tudósok, hogy feltárhassák a bolygómag működését. Ezen felül vizsgálná a metánkibocsátást és feltérképezné a felszín alatti jeget.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×