eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Nyitókép: Pixabay

Japánnak sikerült kapcsolatba lépnie a Holddal

Működésbe lépett a SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) japán űrszonda, amely január 20-án landolt a Holdon, de leszállása után energiaellátási problémák miatt egy időre ki kellett kapcsolni - közölte hétfőn a JAXA japán űrügynökség.

"Tegnap este sikerült kapcsolatba lépni a SLIM-mel, és újra működésbe lépett" - számolt be róla az ügynökség hétfőn a közösségi médián. Hozzátették, hogy a szonda többsávos kamerája megkezdte a felvételek készítését, és el is küldte erről az első képeket.

A SLIM szonda január 20-án a tervezett helyszínen, nagy pontossággal szállt le a Holdra, de landolás közben félrebillent, napelemei nem a Nap felé néztek, és mivel nem tudták ellátni energiával, kikapcsolták.

A JAXA tájékoztatása szerint a Shioli nevű, 300 méteresnél kisebb átmérőjű kráterben landolt SLIM jelenleg a Hold felszínét vizsgálja, és kőzetelemzéseket végez.

Japán az ötödik ország az egykori Szovjetunió, az Egyesült Államok, Kína és India után, amely sikeres holdra szállást hajtott végre.

A SLIM által gyűjtött adatokat az amerikai Artemis űrprogramhoz is felhasználják. A program célja, hogy a NASA több mint 50 év után ismét embert juttasson a Holdra.

A NASA asztronautáinak tervezett holdra szállását azonban január elején egy évvel későbbre, 2026 szeptemberére halasztották.

Címlapról ajánljuk
ÉLŐ: Skócia–Magyarország 0-0

ÉLŐ: Skócia–Magyarország 0-0

Magyarország és Skócia labdarúgó-válogatottja találkozik az Eb A-csoportjának harmadik fordulójában. Csak annak a csapatnak maradnak életben a továbbjutási reményei, amelyik győz. A csoport második mérlkőzésén, Frankfurtban, a házigazda német legénység a svájciakkal játszik.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 22. 13:00
×
×
×
×