eur:
394.23
usd:
369.93
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
régészet ásatás
Nyitókép: microgen/Getty Images

Meglepő hír érkezett a "harmadik pólusról"

A Tibeti-fennsík - vagy ahogy emlegetik, "a világ teteje" és "a harmadik pólus" - a korábban véltnél mintegy tízezer évvel régebben, már 50 ezer évvel ezelőtt lakott volt - állapították meg a régészek egy őskori barlangi ásatáson talált leletek elemzése alapján.

A Kínai Tudományos Akadémiához tartozó Hszincsangi Kulturális Örökségvédelmi Regionális Intézet és a Gerinces Paleontológiai és Paleoantropológiai Intézet (IVPP) hat évig végzett ásatásokat a Ngari prefektúrabeli Melong Tagphug barlangban, a kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen.

A régészek több mint tízezer kulturális relikviát, köveket, csontokat, edényeket, bronztárgyakat és növénymaradványokat találtak a paleolitikumtól a korai fémkorszakig terjedő időszakból a barlang mintegy ezer négyzetméternyi területén, 4700 méteres tengerszint feletti magasságban.

Csang Hsziao-ling, az IVPP tudósa elmondta, hogy a legrégebbi kulturális emlékek több mint 53 ezer évesek, de akár 80 ezer évesek is lehetnek.

A barlang belsejében függőleges csíkokat és vörössel festett emberi alakokat ábrázoló sziklafestmények találhatók.

A tanulmány szerint a barlang a kedvezőtlen éghajlati körülmények vagy barlangomlások miatt néptelenedett el, mielőtt a későbbiekben ismét lakottá vált. A barlangban több korszakból származó kulturális maradványokat fedeztek fel, amelyek igazolják, hogy az ősemberek a nagy magasságokban is éltek, és adalékokkal szolgálnak a korabeli emberek vándorlási szokásairól és társadalmi szervezeti formáikról.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×