eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Egy kutya ugrál a hóban Kékestetőn 2023. január 16-án.
Nyitókép: Komka Péter

Télen más törődést igényelnek a kutyáink – itt vannak a tudnivalók

Az extrém hideg az emberek mellett a szabadban tartott gazdasági állatokra és a házi kedvencekre is veszélyt jelenthet, kis odafigyeléssel azonban elkerülhető a háziállatok szenvedése, fagyási sérülése – figyelmeztet az Orpheus Állatvédő Egyesület. Az állatvédők szerint ügyelni kell arra is, hogy a kedvencek mozgásigénye a hideg idő hatására sem csökken, a sétákat nem szabad elhanyagolni.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata szerint sokan nem készülnek fel a téli állattartásra, felelőtlenül tartják az állatokat, nincs megfelelő tartási hely, megfelelő táplálás és időmennyiség az állatra, ezért aztán láncon tartva kihűl, elsoványodik, az utcára kidobva pedig a biztos pusztulás vár rá.

Az egyesület vezetője, Seres Zoltán az InfoRádóban elmondta, igazából csak azt kéne észben tartani, amiből minden következik: az ember a felelős. Persze sok háztartásban nincs lehetőség arra, hogy fedett helyre, melléképületbe, lakásba, házba bevigyék a kedvenceket, de Seres Zoltán szerint lehetőséget kell teremteni arra, hogy az állat a nagy hideg elől valahová be tudjon menekülni.

"Ez lehet a ház sarkában egy jó minőségű kutyaház, egy kutyakennel, a lényeg, hogy szél- és csapadékvédett legyen, néhány apró trükkel, hungarocellmaradványokkal falemezbe bepréselve, hőszigetelt kutyaházat lehet készíteni" – adott tippet.

Ugyanez érvényes a macskákra is, kiváló macskalakokat lehet fabrikálni, az állatok ezekben "önmagukat be tudják fűteni".

Az állatok ivóvizét rendszeresen langyos vízzel kell pótolni, hiszen néhány óra alatt be is fagy az innivaló. Emellett energiadús táplálékot kell adni a kutyáknak, macskáknak, az egészségügyi sétát pedig télen is meg kell tenni, de ezt sem mindegy, hol.

"Sokszor előfordul, hogy sózott úton sétáltatják a kutyákat, de a só a tappancsokat erősen kimarja, sebes, gyulladásos sérülések keletkeznek rajtuk" – figyelmeztetett.

Felmerülhet, hogy a "benti" kutyákkal kapcsolatban probléma a hőmérséklet-különbség a kint és a bent közt, ezért kint öltözék kellhet. Ezzel kapcsolatban tisztázta, a bent tartott állatok kisebbek, rövidebb szőrűek, hamarabb kihűlnek kint,

a hosszabb sétákon ezért indokolt lehet a kutyaruha, a sózott útra pedig "kutyatopánka"

viselése javasolható; "ez egyik oldalról divathóbortnak tűnhet, de praktikus lehet" – mondta.

Arra is figyelmeztetett, hogy a szabadban tartott állatok fürdetése ilyentájt nem javasolt, mert télire olyan faggyúréteg keletkezik a kutyák prémjén, ami még inkább segíti a mínuszokban a túlélési esélyt, de ez nem egyenlő a higiénia be nem tartásával, a kutyaházban rendszeresen cserélni kell a takarókat, és a parazitamentesítésről télen is gondoskodni kell, erre megfelelő tabletták kaphatók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×