eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Youtube

Vulkánkitörés Grindaviknál - Most tényleg elpusztulhat egy izlandi település

Kitört egy vulkán hétfőn késő este Izland délnyugati részén, lávát és füstöt lövellve széles területen hetekig tartó intenzív földrengés után, egy közeli várost fenyegetve.

Az izlandi Reykjanes-félszigeten várható jelentős vulkánkitöréstől tartva az izlandi hatóságok evakuálták Grindavik település több ezres lakosságát, bezárták a közeli geotermikus gyógyfürdőt is.

Erről korábban az InfoRádióban Harangi Szabolcs, az ELTE tanszékvezető egyetemi tanára, az MTA levelező tagja számolt be.

"Nagy mennyiségű magma nyomult be a sekély földkéregbe, tehát a számítások szerint akár

egy kilométer vagy annál kisebb mélységben van a magma. Azért ez szétnyúlik, mint egy francia kenyér; a problémát az okozza, hogy az egyik vége az említett óceánparti település alatt van,

emiatt vált szükségessé 3500 ember kitelepítése" - magyarázta.

Ezen a helyen 800 éve nem volt ilyen esemény; a magma nyomul fel, repedések keletkeznek a földfelszínen, de azt egyelőre nem tudják, hogy ha folytatódik, ami zajlik, lávaöntő kitörés lesz-e, ha igen, milyen irányba terjed, mit veszélyeztet.

A hasadék az óceánba is benyúlik, a vulkanológus szerint tehát lehet akár óceáni, víz alatti kitörés is, ami sokkal hevesebb, robbanásos esemény lehet.

Az ország fővárosa melletti nemzetközi reptér továbbra is nyitva van, de késésekre lehet számítani.

A helyszínről sugárzott képek azt mutatják, hogy élénk sárgás, narancssárgás olvadt kőzet ömlik ki a föld repedéseiből.

A szeizmikus aktivitás azt mutatja, hogy a kitörés iránya Grindavik felé haladhat.

A legnagyobb repedés körülbelül 3,5 km hosszú volt és gyorsan nőtt este.

Csaknem 100-200 köbméter láva tört fel másodpercenként,

a helyi rendőrség megemelte a riasztási szintet, a polgári védelem pedig figyelmeztette a lakosságot, hogy ne közelítsen a terület felé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×