eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

A klónozott birka után génszerkesztett csirkékkel álltak elő

Úgy módosították a madarak DNS-ét, hogy ellenállóak legyenek a rettegett betegséggel szemben.

Új bejelentést tett az Edinburgh-i Egyetem kutatóközpontja, ahol annak idején, 1996-ban megszületett Dolly bárány, a világ első testi sejtből klónozott emlőse. A tudósok most génszerkesztés segítségével olyan csirkéket hoztak létre, amelyek ellenállóak a madárinfluenzával szemben.

A madárinfluenza az egész világon jelentős gazdasági károkat okoz, ugyanis azokon a telepeken, ahol megjelenik a betegség, a teljes állományt le kell ölni. Ráadásul a kórokozó emberre is átterjedhet, és akár halálos kimenetelő megbetegedést is okozhat - írja az El Pais beszámolója alapján a hvg.hu.

Nagyon nehéz védekezni a vírus ellen, mivel a szervezet által felismert fehérjéje gyorsan mutálódik.

Emiatt módosították a kutatók a szárnyasok DNS-ének egy kis szakaszát, hogy megelőzzék a betegség kialakulását.

Ahhoz, hogy az influenza A szaporodni tudjon a szervezetben, szüksége van az ANP32A fehérjére. Az egyetem kutatója, Mike McGrew és csapata úgy alakította át a csirkék csírasejtjeiben a fehérjetermelésért felelős gént, hogy az így világra jött állatok szinte teljesen ellenállóak legyenek a madárinfluenzával szemben.

A tudósok szerint 10 alanyból 9 nem kapta el a betegséget.

Érdekes viszont, hogy egy későbbi vizsgálat során, amikor ezerszeres dózisban kapták meg a vizsgált csirkék a kórokozót, 10-ből 5 fertőződött meg.

A csapat szerint a vírus ismételten alkalmazkodott a változáshoz, és átállt két másik, ugyanabból a családból származó fehérjére, ezt viszont kevésbé hatékonyan tudta megtenni. A kutatás során két másik gént is megpróbáltak módosítani, de kiderült, hogy ez már hátrányosan befolyásolná a állatok növekedését és szaporodását.

Az eredmények azt mutatják a publikáció szerint, hogy a jövőben képesek lehetünk a madárinfluenzára immunis szárnyasok létrehozására, jelentősen visszaszorítva ezzel a betegséget.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×