eur:
389.62
usd:
361.99
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Gulyás Balázs, a Magyar Kutatási Hálózat elnöke beszédet mond a felsőoktatási modellváltás témájában szervezett Kiszámíthatóság és normativitás című konferencián a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) 2023. szeptember 26-án. A tanácskozást a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület, a Marek József Alapítvány és az SZTE szervezte.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Gulyás Balázs: a két magyar Nobel-díj azt üzeni, hogy érdemes kutatni és a nemzetközi versenyben részt venni

A magyar kutatók most is bebizonyították, hogy a világ élvonalába tartoznak – mondt az InfoRádióban a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat elnöke.

Ez egy óriási siker magyar tudománynak, a magyar oktatásnak és Magyarországnak, hiszen a tudomány nem határokhoz kötött. A magyar tudományosság, a magyar kutatási élet óriási, az egész világot átfogó kutatási, oktatási és fejlesztési infrastruktúra része. Itt a "global village" koncepció van érvényben – magyarázta Gulyás Balázs az InfoRádióban.

"Öröm és óriási megtiszteltetés, hogy ebben a hatalmas nemzetközi versenyben, ebben a hatalmas nemzetközi térben, ahol a világ tudományos életébe, az innovációiba, az értékláncba való bekapcsolódás folyik minden szinten, a magyar kutatók a világ élvonalába tartoznak, és Magyarországon tanult, Magyarországon útnak indított kutatók fel tudták venni a versenyt a világ legjobbjaival" – mondta a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat elnöke.

A siker a magyar kutatóknak szerinte azt üzeni, hogy érdemes tanulni, érdemes elindítani kutatási témákat idehaza, de érdemes ezzel a tudással elmenni a világba, megmérettetni magukat a világ legnagyobb laboratóriumaiban, és ott is folytatni a munkát, felvenni a versenyt a versenytársakkal.

"Ez két fantasztikus, élő példája annak, hogy egy jó indíttatás, egy jó indulás – mint a sportban vagy a művészetekben – képes a csúcsokra juttatni a fiatalokat" – hangsúlyozta.

A magyar orvosi és biokémiai kutatások mindig is nagyon erősek voltak

– tette hozzá Gulyás Balázs, utalva Szent-Györgyi Albert Nobel-díjára, aki Szegeden dolgozott, Karikó Katalin pedig ott tanult, majd a Szegedi Biológiai Központban indult útnak a kutatói pályán.

"A Krausz Ferenc-féle kutatás szintén nagyon erős Magyarországon, elég csak arra gondolni, hogy az ELI-ALPS a világ egyik legnagyobb lézerkutató központja, és mint Karikó Katalin esetében is Szeged volt a döntő, az ELI is ott található, ahol Krausz Ferenc professzor is számos témában kutatott" – sorolta az elnök.

Gulyás Balázs rámutatott: "a lézerfizika Magyarországon rendkívül erős, emlékezünk vissza arra, hogy például Bor Zsolt professzor az egyik első Bolyai-díjat kapta meg a kutatásaiért. Vagy Szabó Gábor professzor, az ELI jelenlegi vezetője, aki világhírű lézerfizikus és így sikerült neki elhozni Magyarországra a világ egyik legnagyobb lézerközpontját. Tehát ebben az esetben is a háttér rendkívül erős Magyarországon, és remélem, hogy Krausz Ferenc Nobel-díja egyre több fiatalt fog arra ösztönözni, hogy ezen a területen vagy ennek a területnek a talán még nem is ismert új részein kezdjen el kutatni és a jövőben szintén Nobel-díjat kapjon."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 04:19
×
×
×
×