eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
A kormany.hu által 2020. május 14-én közreadott fotó a Jakab Ferenc professzor, a Koronavírus Kutató Akciócsoport vezetője által irányított, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában folyó virológiai kutatómunkát mutatja be.
Nyitókép: MTI Fotószerkesztőség/kormany.hu/Árvai Károly

Jakab Ferenc az emelkedő Covid-esetszámokról: "valamennyi védettségünk maradt, de kopott"

Számítani lehetett arra, hogy új Covid-alvariáns jelenik meg, az esetszámok itthon és Európában is emelkednek, a tünetek viszont enyhék - nyilatkozta az InfoRádiónak a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettese. Jakab Ferenc, a pécsi Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője szerint a védőoltás hatása mára megkopott, a rendelkezésre álló oltások pedig, ha nem is adnak 100 százalékos védelmet az új törzs ellen, azért továbbra is hatékonyak.

Nagyon hasonló tüneteket produkál, mint az omikron, torokfájással, enyhe náthával, esetleg hőemelkedéssel járó, még mindig enyhe tüneteket okozó betegségről beszélünk a Covid legújabb variánsa által okozott betegség esetében Jakab Ferenc virológus szerint.

"Mind Európában, mind hazánkban emelkedő esetszámok vannak, azonban a kórházi ápolások és súlyos lefolyású fertőzések száma és aránya nem növekedik drasztikusan. Jelen pillanatban, jelen tudásunk szerint ez még mindig ugyanaz az enyhe, náthaszerű tüneteket okozó variánsok egyike" - ecsetelte.

A magyar emberek védettségi szintjéről elmondta, "valamilyen szintű védettségünk biztos, hogy maradt", de azt is hozzátette, "biztos, hogy megkopott".

"Olyan szintű védettségünk, mint a járvány ideje alatt vagy után volt, amikor nagyon sokan felvették az oltást és friss volt vagy a fertőzés vagy az oltás, az már biztos, hogy nincs"

- jelentette ki.

Leszögezte azt is, hogy a fertőzés nem okoz átfogó, hosszú távú védettséget, az oltás maga viszont igen, de az is "kikopóban van".

Az új variáns és az oltások kapcsolatáról még - mint folytatta - folyamatban vannak a kutatások, de a jelen tudása szerint

az eddig alkalmazott védőoltások hatékonyak lehetnek az új variánssal szemben is.

Az Egészségügyi Világszervezet nemrégiben azt nyilatkozta, hogy úgy vélik, frissíteni kell az oltóanyagok összetevőit, de ez szerinte teljesen normális folyamat.

"Ahogy változik a vírus, ahogy változik a vírus legfőbb fehérjéinek a struktúrája, olyan módon kell mindig egy kicsit hozzáalakítani az oltásokat. Az influenza esetében is látjuk azt, hogy szezonális oltóanyag van, a koronavírus tekintetében sem lesz ez másképpen, az új variánsok megjelenésével egy picit mindig módosítani kell, de a kis módosítás is már jelentős immunválasz-erősödést jelenthet" - húzta alá Jakab Ferenc.

Az itthon meglévő oltóanyagokról elmondta, arról nincs információja, az járványügyi kompetencia, de elég sok oltás van raktáron, biztosan hatékonyak és biztos, hogy képesek a fertőzést és a súlyos lefolyású betegséget megelőzni, ha nem is 100 százalékos arányban, "de még mindig sokkal nagyobb védettséget nyújt az oltás, mint a semmi".

Ha RNS-technológiájú vakcinával kell majd védekezni, az lesz szerinte az egyszerűbb ügy.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×