eur:
389.29
usd:
362.98
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Robbanás, Forrás:Twitter/

Felrobbant a japán űrügynökség Epsilon kis rakétahajtóműve

Teszteléskor felrobbant a japán űrügynökség Epsilon S kis rakétahajtóműve pénteken – közölte a japán űrkutatási hivatal (JAXA).

Az Akita prefektúrában lévő Nosiro tesztközpontban senki sem sérült meg a robbanásban. A baleset körülbelül egy perccel azután történt, hogy a második fokozat hajtóművének föld tesztje elindult.

Az Epsilon S-t az ügynökség az Epsilon-sorozat utódaként fejleszti, hogy fokozza az ország versenyképességét a műholdfelbocsátási piacon.

Az első Epsilon 2013-ban indult fel, majd öt modellt is sikeresen felbocsátottak, ezután az Epsilon-6 letért a pályájáról, ezért arra utasították, hogy semmisítse meg magát.

A hiba miatt az Epsilon S indítását a 2023-as pénzügyi évről a következőre halasztották, mivel ugyanazt az üzemanyagtartályt használja, mint az Espilon-6.

Szintén önmegsemmisítésre utasították a JAXA új zászlóshajóját, a H3 rakétát márciusban pár perccel azután, hogy a második fokozat hajtóműve nem kapcsolt be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×