eur:
388.94
usd:
367.4
bux:
55878.16
2023. szeptember 29. péntek Mihály
Nyitókép: Pixabay

Ha ennyit szokott szundikálni, bajt csinálhat magának

Fél óra: ennyi délutáni szundikálás beleférhet, de ha valaki többet alszik ebéd után, annak következményei lehetnek.

Magasabb BMI és vérnyomás: aki 30 percnél hosszabb délutáni szundikálásra adja a fejét, ezeket kockáztatja egy friss kutatás szerint - írja a The Guardian.

A rövid ideig tartó szunyókálásnak megvan a pozitív hatása, ugyanakkor ha 25 percnél tovább tart a pihenő, mélyálomba szunnyadhat, aminek következtében nem energikusabban ébredünk, hanem sokkal fáradtabbakká válunk, amikor felriadunk.

Ennél rosszabb következménye is lehet ugyanakkor annak, ha délután hosszan alszunk, derült ki egy, a spanyolországi Murcia tartományban nemrég végzett vizsgálatból. Ez megállapította, hogy

azoknak, akik délután több mint fél órát alszanak, magasabb a testtömegindexük, mint azoknak, akik egyáltalán nem sziesztáznak.

Nem elég a súlyprobléma: azt is megfigyelték, hogy a magasabb vérnyomással, a szívbetegséggel és a cukorbetegséggel is kapcsolatba lehet hozni azt, ha valaki hosszú délutáni pihenésre adja a fejét. Az nem világos, hogy életmódbeli tényezők - későn fekvés, dohányzás, túlevés - okozzák-e a rossz egészségi állapotot és a hosszú sziesztát, de korábbi tanulmányok kimutatták az ok-okozati összefüggést a szieszta és a hasi elhízás között.

Címlapról ajánljuk

Az osztrákoknak elege lett a pontatlan magyar vasútból, drasztikusat léptek

Az ÖBB a vágányzár első két hetének tapasztalatai és többszöri figyelmeztetés után ma egyoldalúan bejelentette: jövő hétfőtől levágja a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról és kettévágja Bécsben a Linz, Salzburg, München fele továbbmenő budapesti railjet vonatokat - írja Vitézy Dávid a közösségi oldalán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.29. péntek, 18:00
Vinkó József
a Magyar Konyha főszerkesztője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 29. 13:46
×
×
×
×