eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Egy biológus elkábított szúnyogokat vizsgál egy üvegcsőben Balatonmáriafürdő és az M7-es autópálya közötti területen. A szakember a Balatoni Szövetség megbízásából végzi a szúnyogtenyésző hely ellenőrzését. A nyár első felében uralkodó száraz, csapadékmentes és nagyon meleg időjárás miatt jelenleg kevesebb szúnyog van a vízpartokon, valamint a lápos és mocsaras területeken, ezért irtani sem kellett annyit, mint a korábbi években.
Nyitókép: MTI/Varga György

Megvan a szúnyogok kedvenc illata, ezért fontos ezt tudni

Egy friss kutatás feltárja, melyik illat vonzza és melyik taszítja a vérszívókat, ha emberekről van szó.

A legyek családjába tartozó szúnyogok alapvető tápláléka a nektár, de a nőstényeknek szüksége van a fehérjében dús vérre is ahhoz, hogy utódaik lehessenek - írja a CNN. Jó esetben a vérszívás csak kisebb kellemetlenséget és viszkető kiütést okoz, rossz esetben azonban potenciálisan halálos betegséget, például maláriát is el lehet kapni egy szúnyogtól.

A maláriát a vörösvértestekben megtelepedő mikroszkopikus paraziták okoznak. Amikor egy szúnyog maláriával fertőzött személyt csíp meg, vérével együtt felszívja a parazitát is. A szúnyog gyomrában kifejlődött parazita a nyálmirigyekbe vándorol, onnan egy másik ember bőrébe kerül a következő csípésnél.

A megbetegedés még mindig 600 ezer halálozást okoz évente, főként 5 év alatti gyerekek és állapotos nők körében Conor McMeniman, a Johns Hopkins Malária Kutatóintézet molekuláris mikrobiológia és immunológia docense, a kutatás vezetője szerint. Mivel a betegség sok szenvedést okoz, a kutató és társai ki szerették volna deríteni, vajon van-e valami, ami különösen vonzza a szúnyogokat az emberekhez.

A kutatásban az Anopheles gambiae-t, egy szubszaharai Afrikában élő szúnyogfajt figyeltek meg: igyekeztek olyan körülményeket teremteni számára, hogy az élőhelyéhez leginkább hasonló környezetben legyen vizsgálható.

Egy korcsolyapálya méretű területen figyelték meg az állatokat, amelynek a peremén sátrakban önkéntesek aludtak. A sátraikból kiszivattyúzott levegőt felmelegítették, szén-dioxiddal keverték el és párnákra fújták, hogy a lehető legjobban imitálják: alvó ember fekszik ott. A szúnyogokat infravörös kamerával figyelték meg. A kísérletben részt vevő állatok nem voltak maláriával fertőzöttek, és az önkéntesekkel nem találkoztak.

A szúnyogokat leginkább a levegőben szállított karbonsavak vonzották, köztük a vajsav, amely a "büdös" sajtokban is megtalálható vegyület. Ezeket a karbonsavakat az emberi bőrön található baktériumok termelik, és általában nem tűnnek fel számunkra. Az eukaliptol nevű vegyi anyag ugyanakkor, amely növényekben van jelen, taszította a szúnyogokat. A kutatók úgy vélik, az egyik magas eukaliptol-koncentrációjú minta összefüggésben lehetett az egyik résztvevő étrendjével.

A kutatás lehetőséget teremthet arra, hogy a szúnyogokat távol tartó készítmények hatékonyabbak lehessenek. Leslie Vosshall neurobiológus, aki egy, a dengue-lázat és a chikungunyát terjesztő, másik szúnyogfajt tanulmányoz, korábbi kutatásai során szintén a karbonsavakra talált rá szúnyogokat vonzó anyagként. Biztató jelként értékelte, hogy a friss kutatás eredménye is ezt támasztja alá.

Címlapról ajánljuk

Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Történelmi triplázás: a Valter Attilát a soraiban tudó Jumbo-Visma a Giro és a Tour után a Vueltát is behúzta idén, ráadásul egyéniben a dobogó mindhárom fokára a holland csapat kerekesei állhattak fel. Eisenkrammer Károlyt, a Tour de Hongrie főszervezőjét kérdeztük arról, hogy a magyarnak milyen kilátásai vannak így.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 24. 07:30
×
×
×
×