eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Egy biológus elkábított szúnyogokat vizsgál egy üvegcsőben Balatonmáriafürdő és az M7-es autópálya közötti területen. A szakember a Balatoni Szövetség megbízásából végzi a szúnyogtenyésző hely ellenőrzését. A nyár első felében uralkodó száraz, csapadékmentes és nagyon meleg időjárás miatt jelenleg kevesebb szúnyog van a vízpartokon, valamint a lápos és mocsaras területeken, ezért irtani sem kellett annyit, mint a korábbi években.
Nyitókép: MTI/Varga György

Megvan a szúnyogok kedvenc illata, ezért fontos ezt tudni

Egy friss kutatás feltárja, melyik illat vonzza és melyik taszítja a vérszívókat, ha emberekről van szó.

A legyek családjába tartozó szúnyogok alapvető tápláléka a nektár, de a nőstényeknek szüksége van a fehérjében dús vérre is ahhoz, hogy utódaik lehessenek - írja a CNN. Jó esetben a vérszívás csak kisebb kellemetlenséget és viszkető kiütést okoz, rossz esetben azonban potenciálisan halálos betegséget, például maláriát is el lehet kapni egy szúnyogtól.

A maláriát a vörösvértestekben megtelepedő mikroszkopikus paraziták okoznak. Amikor egy szúnyog maláriával fertőzött személyt csíp meg, vérével együtt felszívja a parazitát is. A szúnyog gyomrában kifejlődött parazita a nyálmirigyekbe vándorol, onnan egy másik ember bőrébe kerül a következő csípésnél.

A megbetegedés még mindig 600 ezer halálozást okoz évente, főként 5 év alatti gyerekek és állapotos nők körében Conor McMeniman, a Johns Hopkins Malária Kutatóintézet molekuláris mikrobiológia és immunológia docense, a kutatás vezetője szerint. Mivel a betegség sok szenvedést okoz, a kutató és társai ki szerették volna deríteni, vajon van-e valami, ami különösen vonzza a szúnyogokat az emberekhez.

A kutatásban az Anopheles gambiae-t, egy szubszaharai Afrikában élő szúnyogfajt figyeltek meg: igyekeztek olyan körülményeket teremteni számára, hogy az élőhelyéhez leginkább hasonló környezetben legyen vizsgálható.

Egy korcsolyapálya méretű területen figyelték meg az állatokat, amelynek a peremén sátrakban önkéntesek aludtak. A sátraikból kiszivattyúzott levegőt felmelegítették, szén-dioxiddal keverték el és párnákra fújták, hogy a lehető legjobban imitálják: alvó ember fekszik ott. A szúnyogokat infravörös kamerával figyelték meg. A kísérletben részt vevő állatok nem voltak maláriával fertőzöttek, és az önkéntesekkel nem találkoztak.

A szúnyogokat leginkább a levegőben szállított karbonsavak vonzották, köztük a vajsav, amely a "büdös" sajtokban is megtalálható vegyület. Ezeket a karbonsavakat az emberi bőrön található baktériumok termelik, és általában nem tűnnek fel számunkra. Az eukaliptol nevű vegyi anyag ugyanakkor, amely növényekben van jelen, taszította a szúnyogokat. A kutatók úgy vélik, az egyik magas eukaliptol-koncentrációjú minta összefüggésben lehetett az egyik résztvevő étrendjével.

A kutatás lehetőséget teremthet arra, hogy a szúnyogokat távol tartó készítmények hatékonyabbak lehessenek. Leslie Vosshall neurobiológus, aki egy, a dengue-lázat és a chikungunyát terjesztő, másik szúnyogfajt tanulmányoz, korábbi kutatásai során szintén a karbonsavakra talált rá szúnyogokat vonzó anyagként. Biztató jelként értékelte, hogy a friss kutatás eredménye is ezt támasztja alá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×