eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Unsplash.com

Új őrület hódít Amerikában: lábhosszabbítás

A beavatkozás drága és megviseli azt, aki átesik rajta, mégis, az elmúlt öt évben egyre többen élnek a lehetőséggel.

Idős és fiatal férfiak egyaránt kérik ezt a típusú műtétet Shahab Mahboubiantól, aki a kaliforniai Burbankben egy kifejezetten testmagasság növelésére létrehozott orvosi központ sebésze. Elmondása szerint hatvanas férfiak is fordulnak hozzá, mert a testmagassággal kapcsolatos poénok őket sem kerülik el – írja az NBC News.

A műtét négyórás és 75 ezer dollárt, azaz 25 millió forintot kell érte fizetni. A beavatkozás során a combcsontokat átvágják és rudakat helyeznek azok belsejébe. Ezután a következő három-négy hónap során a rudakat külső távirányító segítségével naponta legfeljebb 1 milliméterrel hosszabbítják meg. A rudak fölött új csont nő. Szüksége van fizioterápiára is, és a beteg segítséget vesz igénybe a járáshoz, ami kezdetben járókeret, majd bot lesz. A teljes kezelés a fémrudak eltávolításával ér véget.

Az NBC-nek a 26 éves Alex mesélte el, miért kérte a műtétet. 170 centiméteres magassága 177 centiméterre változott: elege volt már a sok csúfolásból, amelyek testmagassága miatt érték, elmondása szerint ezen tulajdonsága tette őt sokszor gúny céltáblájává. Sosem akart magas lenni: csak átlagos. Számításai szerint összesen 100 ezer dollárjába, azaz nagyjából 34 millió forintba került neki ez a hét plusz centi.

Saját maga sem volt mindig biztos abban, hogy akarja a beavatkozást, de végül úgy döntött, ha csak pénzbe és fájdalomba kerül a dolog, belevág.

Mahboubian azt mondta: egy évben 50 ilyen műtétet végez el, ami azt jelenti, hogy három év alatt megduplázódott az operációk száma. Eredetileg a beavatkozást rekonstruktív célokra alakították ki és azoknál alkalmazták, akiknek egyik lába rövidebb, mint a másik. Robert Rozbruch New York-i specialista szerint korábban nagyon kevés egészséges embernél használták a technikát, de ők is olyanok voltak, akik számára komplexust okozott saját magasságuk elfogadása. Ő maga nem javasolja, hogy szépészeti beavatkozásként tekintsünk a procedúrára, mivel komoly műtétről van szó.

Alex azt mondja, nagy problémákat okozott számára teste, az, hogy a többi ember gúnyt űzött belőle.

"Elmentem terápiára, hogy beszélgessünk a testképproblémákról. De sajnos csak annyi derült ki, hogy állítólag testképzavarom van, pedig ennek pont az ellenkezője volt igaz.

Én tudatában voltam annak, hogy valójában milyen a testem és ezen akartam változtatni.

Azt elítéljük, hogy valakit kicsúfolnak, de nem akkor, ha ez alacsony emberek cikizését jelenti" – mondta a fiatalember.

David Frederick, a dél-kaliforniai Chapman Egyetem pszichológiaprofesszora a testképpel való elégedettséget kutatja. Egy 2006-os tanulmányában azt találta, hogy míg az alacsonyabb férfiaknak csak 26 százaléka volt elégedett a magasságával, addig a magas férfiak 87 százalékára igaz ez

"Amikor ez egy olyan intenzív és tartós érzés, amely hatással van a mindennapi életünkre, akkor igazi problémává válik" – mondta. Egyéb adatok szerint a randizásban, de még karrierjükben és keresetükben is sikeresebbek a magasabb férfiak. A nagyobb testmagassághoz kötődik a dominancia érzete, ami részben magyarázza ezeket a jelenségeket.

Bár a lábhosszabbító műtét kockázatokkal jár, beleértve az idegsérülést és a mozgáskészség csökkenését, Rozbruch szerint az eljárás biztonságos, amennyiben tapasztalt sebészek végzik.

Alex második műtétje óta két hónap telt el, és elmondása szerint már nem aggódik a magassága miatt.

"Felépültem a műtétből, és hihetetlenül jól érzem magam" – mondta. Azt azonban hozzátette: óvakodik attól, hogy másoknak is ajánlja a műtétet. Ugyanis ez azt jelentené, hogy az alacsony testmagasság gond, és az ilyen férfiaknak mindenképpen meg kellene változniuk. Pedig valójában az a közvélekedés a probléma, amely előnyben részesíti a magasabbakat.

"Senkinek sem kellene úgy éreznie, hogy ilyen komoly műtétre van szüksége ahhoz, hogy az emberek elfogadják" – mondta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×