eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Már nem a mellnagyobbítás a legnépszerűbb plasztikai sebészeti beavatkozás

Az implantátumok potenciálisan rákkeltő hatása miatt már a zsírleszívás a legnépszerűbb plasztikai sebészeti beavatkozás a Nemzetközi Esztétikai Plasztikai Sebészeti Társaság szerint.

A felesleges zsírmennyiség leszívásával járó beavatkozás a világszerte elvégzett beavatkozások 14,8 százalékát adja, szemben a mellnagyobbítások 13 százalékos részesedésével.

A friss beszámoló a 2021-es adatokon alapul: eszerint két éve több mint 30 millió esztétikai beavatkozást végeztek el világszerte, ebbe beleértve a műtéteket és az egyéb beavatkozásokat egyaránt. Ez 2020-höz képest 19,3 százalékos ugrást jelent – írja a CNN.

Úgy tűnik tehát, hogy a plasztikai sebészet nemcsak hogy túl van a koronavírus-járvány okozta visszaesésen, de felül is múlja már azokat a számokat, amelyek a pandémia előtt jellemezték. 2017 és 2021 közt 33 százalékkal nőtt meg a műtéti jellegű plasztikai beavatkozások száma,

míg a nem műtéti megoldások, melyek közt a botox a legnépszerűbb, 54 százalékos növekedést regisztrálhattak.

Ez alatt a négy év alatt a mellnagyobbító műtétek száma is nőtt, de nem szignifikáns mértékben, mindössze fél százalékkal. Gianluca Campiglio, a jelentés szerzője szerint fontosabb ugyanakkor a relatív arányt figyelni, amely csökkenést mutat. Ennek hátterében véleménye szerint az állhat, hogy az implantátumok beültetését a non-Hodgkin limfómák egy típusának kialakulásával hozták összefüggésbe. Campiglio szerint egyre több nő keresi fel plasztikai sebészét azért, hogy eltávolíttassa a korábban beültetett implantátumot – ezeknek a beavatkozásoknak a száma négy év alatt 50 százalékkal nőtt meg.

Zsírleszívást 1,9 millió esetben végeztek 2021-ben:

ez az előző évhez képest 25 százalékos növekedést jelent. Az orr-, has- és szemhéjplasztika szintén nagyon népszerű beavatkozás. Nagyon gyorsan nő a combot formáló műtétek száma, és arcfeltöltést is egyre több emberen végeznek világszerte, áll a jelentésben.

Ahogy a korábbi években, úgy 2021-ben is Amerikában praktizált a legtöbb plasztikai sebész, szám szerint hétezer, a világ összes hasonló szakemberének közel egynegyede. Brazília és Japán kerül még fel a dobogóra, Amerikától azonban jócskán lemaradva.

A legnépszerűbb célpont a tengerentúlra kozmetikai kezelésre utazó betegek körében Törökország, Kolumbia, Mexikó és Thaiföld volt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×