eur:
389.63
usd:
363.15
bux:
68130.39
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Nézz fel – Orosz–amerikai űrfogócska kezdődött a fejünk fölött

Az amerikai USA-326 katonai műhold nemrég pályamódosítást hajtott végre, hogy lerázza magáról azt az orosz űrszondát, ami követni kezdte a szerkezetet .

Különleges jelenségre lett figyelmes Jonathan McDowell, az amerikai Harvard Egyetem asztrofizikusa. A szakember úgy látja, hogy az egyik amerikai katonai műholdat, az USA-326-ot üldözőbe vette egy orosz űrszonda – írja az Independent beszámolója alapján a hvg.hu.

A Kozmosz-2558-at még 2022 augusztusában indította útnak Oroszország, amit a szakemberek olyan megfigyelő műholdként írnak le, ami képes közel kerülni más műholdakhoz, és információkat gyűjteni tőlük. Az amerikai szerkezet felderítést végez.

A lap azt írja, az orosz űreszköz ugyanazon a pályán mozog, mint az amerikai, de más sebességgel. Ennek köszönhetően már el tudott repülni az amerikai társa alatt. A Kozmosz-2558 márciusban hajtott végre pályamódosítást, hogy magasabban repüljön, így pedig közelebb kerüljön az amerikai társához. Erre válaszul az amerikai műhold is magasabb pályára állt.

Az orosz műhold április 7-én már 30 km-re közelítette meg az amerikait, ám utóbbi pályamódosításának köszönhetően a legkisebb távolság 45 km-re nőtt közöttük.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×