eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

„Még terjedőképesebb” – Rusvai Miklós elmondja, mit kell tudni a fenyegető új Covid-alvariánsról

Új Covid-variáns jelent meg Európában. Az arcturus először Indiában terjedt el, de már Nagy-Britanniában is 135 esetet regisztráltak, 5 britet meg is ölt a mutáns. A víruskutató kérdésünkre elmondta, hogy az új vírustörzs az omikronnál is fertőzőbb. Eljöhet hozzánk is.

Új Covid-vírusvariáns képződött vélhetően Indiában. Az InfoRádiónak nyilatkozó Rusvai Miklós víruskutató az InfoRádióban elmondta, Indiából jött a delta variáns is, tehát a mostani variáns az omikronnak egy alvariánsa, nem egy teljesen új variáns.

"Nagy-Britanniában már jelen van, ott eddig 5 ember halálát okozta, de úgy tűnik, nem súlyosabb, mint a korábbi omikronvariánsok, a megbetegedettek között nem okoz nagyobb halálozást, a tünetek nem súlyosabbak. Sajnos

az idős, legyengült, más betegségektől sújtott szervezetekben sokszor végzetes kimenetelű fertőzést okoz, de

ezzel együtt nem veszélyesebb, mint a többi koronavírus-variáns. Egy kicsit az lehet eltérés a tünetekben, hogy kötőhártya-gyulladást, tehát szemviszketést, szemgyulladást is okoz, de ettől eltekintve jelentős eltérés nem tapasztalható a tünetekben és a súlyosságban sem" - ecsetelte.

Megerősítette, mivel terjedőképesebb alvariánsról van szó, könnyen lehet, hogy megjelenik Magyarországon is.

"Az egyik új tulajdonsága ennek a vírusváltozatnak az, hogy talán még terjedőképesebb, mint a korábbi variánsok, emiatt válhat dominánssá. Nem kizárt, hogy előbb-utóbb nálunk is megjelenik" - nyomatékosította Rusvai Miklós.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×