eur:
389.34
usd:
362.71
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
fotó: continental
Nyitókép: continental

Jelez az autó, ha hőség idején gyerek marad a kocsiban

Életet menthet az a technológia amely riaszt, ha kisgyermek marad az autóban.

Amikor a kültéri hőmérséklet eléri a 30°C-t, az autó belseje fél órán belül akár 45°C-ra is felforrósodhat, mely a Georgiai Egyetem kutatásai alapján a kisgyermekek számára életveszélyes lehet.

A probléma súlyos, hiszen az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács adatai szerint az átmelegedett autóban bekövetkező hőguta miatt

évente közel 40 gyermek veszti életét az Egyesült Államokban.

A Continental fejlesztése érzékeli az autó utasterében felejtett gyermeket, és másodperceken belül figyelmeztetést küld a járművezető okostelefonjára.

"A világon mi tettük elsőként elérhetővé az ultraszélessávú okostelefon-alapú járműhozzáférést. A rendszerünk képes észlelni a járműben hátrahagyott kisgyerekeket" - mondta el Jean-Francois Tarabbia, a Continental Architecture and Networking üzleti területének vezetője.

A gyermekjelenlét-érzékelő funkció a már meglévő digitális jármű-hozzáférési rendszerbe ágyazva működik, mely lehetővé teszi, hogy a járművezetők okostelefonjukat autókulcsként használják.

A szenzorok rendkívül pontosak, hiszen az

olyan aprócska mozgásokat is képesek detektálni, mint egy kisgyermek mellkasának emelkedése és süllyedése légzés közben.

Az egyedi légzésszám és a mikromozgások alapján a rendszer képes beazonosítani, hogy az adott utas csecsemő, kisgyermek, vagy felnőtt. Amennyiben gyermek marad az autó utasterében, a rendszer legkésőbb tíz másodperc elteltével hallható, látható vagy rezgő riasztást tud küldeni a vezető okostelefonjára. A rendszer bármilyen ülőhelyzetben képes észlelni a csecsemőket és gyermekeket, akkor is, ha a kisbaba esetleg egy ráterített takaró alatt fekszik, vagy a gyermek a lábtér takarásában van.

Az ultraszélessávú technológia alkalmazásával sem az okostelefon-alapú járműhozzáférési rendszer, sem a gyermekjelenlét-felismerő funkció kapcsán nincs szükség további hardveres megoldás használatára.

A Continental 2021-ben vezette be a piacra az ultraszélessávú technológián alapuló digitális hozzáférési technológiáját az autókulcs digitalizálásával és különböző funkciók okostelefonra költöztetésével.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×