eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pexels

Veszélyben a házimunka, támadnak a robotok

Leginkább a bevásárlást, legkevésbé az idősek gondozását érintheti a változás.

A mesterséges intelligencia robbanásszerű fejlődésének hatására nagy mértékben csökkenhet az emberek házimunkával töltött ideje: szakértők szerint egy évtizeden belül az ilyen típusú feladatok 39 százalékát már robotok végzik el – írja a The Guardian.

65 szakértőt kérdeztek meg Japánban és az Egyesült Királyságban arról, mit gondolnak, hogyan befolyásolja majd a mesterséges intelligencia a háztartások működését – ám azt is kiemelte a mindebből született tanulmány szerzője, hogy a magánéletünkbe nagy mértékben tör majd be a technológia.

Ekaterina Hertog, az Oxfordi Egyetem mesterséges intelligencia és társadalom docense nyilvános vitára szólított fel a magánélet védelméről az intelligens technológiák korában, "amikor Alexa vagy annak megfelelője

képes lehallgatni és rögzíteni, hogy mit csinálunk,

és arról jelentést tenni".

Meglátása szerint a társadalomnak tisztában kell lennie az intelligens automatizálással teli otthonok által felvetett problémákkal – mondta.

"Nem hiszem, hogy mi, mint társadalom, felkészültünk arra, hogy kezeljük a magánéletet érő nagymértékű támadást" – fogalmazott.

Az automatizált háztartások ugyanakkor képesek lehetnek előrelendíteni a nemek közti egyenjogúság ügyét, mivel az otthoni fizetetlen munka nagy része a nők vállát nyomó teher. Újfajta egyenlőtlenséget is teremthet ugyanakkor a technológia, melyet csak a jobb anyagi körülmények közt élők engedhetnek meg maguknak.

A Plos One folyóiratban közzétett kutatásban részt vevő szakértők becslése szerint a gondozási munkáknak – például a gyermek tanítása vagy kísérése, illetve egy idős hozzátartozó gondozása – mindössze 28 százaléka automatizálható, ám

az élelmiszer-vásárlással töltött idő 60 százalékát meg lehetne így spórolni.

Arról, hogy a robotok mi mindenre lesznek képesek a következő tíz évben, már évtizedek óta esik szó, de a valóságban egy olyan robot, amely képes lenne kirakni a kukákat és felszedni a legókat a padlóról, mindeddig elérhetetlen maradt.

Hertog szerint ugyanolyan a helyzet e téren, mint az önvezető autókkal: a technológia jelen van, de még nem sikerült otthonainkba behozni.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×