eur:
391.1
usd:
367.01
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Sorban állnak az emberek a Temze partján, hogy leróják kegyeletüket a londoni Westminster-csarnokban felravatalozott II. Erzsébet királynő előtt 2022. szeptember 14-én. A szeptember 8-án, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében elhunyt királynőt négy napra, a szeptember 19-i temetésig ravatalozták fel a történelmi csarnokban.
Nyitókép: MTI/AP/Kin Cheung

Kőkemény számok - így öregszik Európa

Az uniós statisztikai hivatal arról számolt be, hogy az unió államaiban 2,5 évvel nőtt a medián életkor.

Az Eurostat, vagyis az EU statisztikai hivatala Twitter-oldalán nyilvánosságra hozta, hogyan változott 2012 és 2022 között az európai medián életkor.

(A medián életkor nem azonos az átlagéletkorral, a medián életkor az az életkor, amely fölöttiek és alattiak egyenlő számban élnek a vizsgált területen, országban - a szerk.)

A közlés szerint az uniós medián életkor tavaly elérte a 44,4 évet, a 2012-es szám még 41,9 év volt.

A közlésben országonkénti bontást is látni, amelyből az Eurostat két kiugró növekedést emel ki:

  • Portugália értéke 4,7 évvel,
  • Spanyolországé 4,3 évvel

nőtt.

Eközben Svédországban -0,1 év az érték, Máltán pedig nem változott.

Minden más EU-tagállamban nőtt.

Magyarország értéke +3,1 év, az EU-átlag pedig tehát +2,5 év.

Négy nem EU-s, de európai országból is van adat: Liechtenstein számértéke átlag fölötti, Izland, Svájc és Norvégia adata átlag alatti mértékben növekedett.

A számnak természetesen nem csupán a születésszám alakulása az összetevője, hanem a megélt életkor növekedése is. (A példa kedvéért: ha egy országban stagnál a születésszám, de növekszik a megélt életkor, a mediánérték növekszik.)

Tovább emelkedik az időskori eltartottsági ráta

A medián életkor növekedése mellett az EU időskori függőségi rátájáról is közölt adatokat az Eurostat. Ez az a mutató, amely az idősek (65 év felettiek) számát a munkaképes korúak (15-64 évesek) számához viszonyítva mutatja meg.

Az időskori eltartottsági ráta uniós szinten 33 százalék volt 2022-ben, 0,5 százalékponttal magasabb, mint 2021-ben, ami emelkedő tendenciát jelez, ráadásul hosszabb ideje már, mivel

2012 óta (27,1 százalék) 5,9 százalékponttal nőtt.

Ez a mutató EU-tagországok között változó mértékű, de mindenhol 20 százalék felett maradt.

A legmagasabb arányt Olaszországban (37,5 százalék), Finnországban (37,4 százalék) és Portugáliában (37,2 százalék) regisztrálták, a legalacsonyabb Luxemburgban (21,3 százalék), Írországban (23,1 százalék) és Cipruson (24,5 százalék).

Az egy évtizeddel korábbihoz képest a legnagyobb mértékben Finnországban (+9,7 százalékpont), Lengyelországban (+9,6 százalékpont) és Csehországban (+9,2 százalékpont), a legkevésbé Luxemburgban (+1,0 százalékpont), Ausztriában (+3,1 százalékpont) és Németországban (+3,3 százalékpont) nőttek az arányok.

Magyarország a "középmezőnyben" található 31,7 százalékos értékkel.

Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×