eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Elhunyt Gráf László

Életének 81. évében szombaton elhunyt Gráf László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, akadémiai és Széchenyi-díjas biokémikus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) professor emeritusa – tudatta az MTA.

Gráf László fő kutatási területe a természetes peptidek szerkezetének és biológiai funkciójának, valamint egyes proteázok működésének vizsgálata és az úgynevezett fehérjeszobrászat volt – írták.

Gráf László 1942-ben született Zalaegerszegen. 1965-ben vegyész diplomát szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, majd a Gyógyszerkutató Intézetben helyezkedett el, ahol tudományos munkatársként dolgozott.

Több évet töltött el a San Franciscó-i Egyetemen és a New York-i Egyetemen mint ösztöndíjas kutató és vendégprofesszor. 1985-ben az ELTE Biokémia Tanszékének egyetemi tanára, majd egy évvel később tanszékvezetője lett. A tanszéket egészen 2007-ig irányította.

Gráf Lászlót 1993-ban választották meg az MTA levelező, majd 2001-ben rendes tagjává.

1979-ben Akadémiai Díj kitüntetésben részesült, 1998-ban Széchenyi-díjat kapott a béta-lipotropinnal kapcsolatos alapvető munkásságáért, a béta-endorfin felfedezéséért, szerkezeti és funkcionális sajátságainak jellemzéséért és egyes proteázok mechanizmusának feltárásában végzett úttörő munkásságáért. 2010-ben elnyerte a Szilárd Leó professzori ösztöndíjat. Az ELTE a legmagasabb elismeréssel, az Eötvös Gyűrűvel tüntette ki 2022-ben.

Címlapról ajánljuk
Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Magyarországon 2022-ben a krónikus betegségek okozta halálesetek között a negyedik leggyakoribb volt a májbetegség. A krónikus májbetegek száma világszerte eléri a másfél milliárdot, és évente mintegy kétmillió ember hal meg ilyen betegség következtében – mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikájának munkatársa abból az alkalomból, hogy idén is megtartják április 19-én a máj világnapját.

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×