eur:
392.43
usd:
367.16
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Isolation Quarantine Coronavirus Covid 19
Nyitókép: Xesai/Getty Images

A daganatos betegekre továbbra is veszélyes a koronavírus

A rákos megbetegedéssel küzdőknek nagyobb esélyük van arra, hogy oltottként is elkapják a megbetegedést, és súlyosabb is lehet a kimenetele esetükben, mint másoknál.

A legnagyobb veszélyben a vérrákok által érintett betegek vannak a kutatás szerint, melyről a MedicalXpress számolt be.

Inna Y. Gong, a Torontói Egyetem professzora munkatársaival együtt daganatos betegek esetében vizsgálta az oltást követő áttöréses vírusfertőzések, illetve az azokból adódó komplikációk gyakoriságát. Összesen 289 400 daganatos beteget vontak be a kutatásba, közülük 39 880 főnek volt vérrákja.

Az eredményeket 1 157 600 nem daganatos beteg adataival vetették össze. Azt találták, hogy a vérrákokban szenvedőknek nagyobb az esélyük az áttöréses fertőzésre, mint az egyéb rákokban szenvedőknek.

A súlyos megbetegedés és a halálozás esélye valamivel nagyobb a daganatos betegeknél, mint azoknál, akik nem szenvednek rákbetegségben.

A súlyos megbetegedés kockázata is nagyobb a vérrákban szenvedőknél, mint a más típusú rákkal élőknél. Az aktívan kezelt betegek esetében is magasabb volt a rizikó, mint azoknál, akik éppen nem kapnak kezelést alapbetegségükre.

Jó hír ugyanakkor, hogy a harmadik adag vakcina mindenfajta rizikót csökkentett a daganatos betegeknél – azok kivételével, akik épp anti CD-20 kezelést kapnak.

A szerzők szerint az eredmények megmutatják, hogy a kiemelt kockázati csoportokban az emlékeztető oltásoknak, a variánsspecifikus vakcináknak és az antivirális kezelésnek is nagy szerepük van.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×