eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 10. vasárnap Judit
Nyitókép: Pixabay

Rákgyógyítás - fordulatot hozhat egy emberi sejtekben található ritkaság

A mellrák elleni küzdelemben lehet jelentős lépés, ha sikerül felhasználni az új információkat.

Egy emberi sejtekben található ritka fehérjevariáns jelentheti a kulcsot a mellrák kezelésének átalakításához - derült ki a Manchesteri Egyetem kutatónak új tanulmányából.

Az Oncogene című, rákkutatással foglalkozó folyóiratban csütörtökön publikált tanulmány szerzői szerint az RAC1B elnevezésű fehérjevariánsnak kulcsszerepe lehet abban, hogy a rákos sejtek ellenállóvá válnak a kezeléssel szemben.

A kutatók megállapították, hogy ha nincs jelen ez a ritka fehérje a sejtekben, akkor nem alakul ki daganat.

Ahmet Ucar, a kutatás vezetője kiemelte: először sikerült kimutatni, hogy a RAC1B hiányában az emlőrák őssejtjei nem tudnak daganatot képezni, és sebezhetőbbé válnak a kemoterápiával szemben, így a kezelés még hatékonyabbá válik.

Mint hozzáfűzte: az egészséges sejteknek nincs szükségük az RAC1B-ra, tehát az azt célzó új rákellenes kezelések valószínűleg nem járnának súlyos mellékhatásokkal.

Ucar szerint a kutatás elvezethet ahhoz, hogy mostani eredményeiket a mellrákos betegek hatékonyabb, célzott kezelésében kamatoztathassák.

A kutatás eredményeit egérkísérletekkel igazolták. Mellráksejteket ültettek egerekbe, és kiderült, hogy az RAC1B fehérjevariáns hiányában száz nap után sem képződtek látható daganatok.

Laboratóriumi kísérlettel azt is bizonyították, hogy az RAC1B nélkül tenyésztett emlőráksejtek a kemoterápiás kezelés után nem jöttek helyre. Az olyan sejtekben viszont, amelyek a ritka fehérjevariánst tartalmazták, a kezelés után gyorsan és erőteljesen visszatértek - fejtették ki a kutatók.

Címlapról ajánljuk
Transzplantációs nagyhatalom lehetünk Európában

Transzplantációs nagyhatalom lehetünk Európában

A Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke szerint növelni kell a szervadományozási hajlandóságot Magyarországon. Berente Judit az InfoRádióban azt mondta: az élődonoros műtétek jól tervezhetők, és az érzelmi kötődés a transzplantáltaknak is fontos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×