eur:
392.88
usd:
367.85
bux:
66048.18
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Image Source/Getty Images

Bevált, ezért piacra dobták a világ első, férgekkel működő ráktesztjét

A hasnyálmirigyrákot mutatja ki, ráadásul korai szakaszban.

Az újfajta módszert a Hirotsu Bio Science nevű japán biotechnológiai cég fejlesztette ki. Ez a világ első olyan szűrőtesztje, ami a betegséget már a korai stádiumban is képes kimutatni, és ami férgeket használ ehhez.

A kutatók 28 éven át vizsgálták a módszer működőképességét, ami azon alapul, hogy a Caenorhabditis elegans nevű fonalférgek szó szerint képesek kiszagolni a rákot, és elindulni felé. A férgek közelségétől azonban nem kell félni: a teszthez vizeletre van szükség, ami mellé a laborban petricsészében helyezik el a férgeket, és figyelik azok reakcióját - írta a hvg.hu.

Most Japánban kerül piacra, jövőre már az USA-ban is elérhető lesz. Háromszázezer emberen vizsgálták a hatékonyságát.

A kutatók szerint rendkívül fontos, hogy a hasnyálmirigyrákot a betegség minél korábbi szakaszában sikerüljön elcsípni, így a teszt nagy segítség lehet abban, hogy javuljon a túlélési ráta.

Egy teszt jelenleg 70 ezer jenbe, vagyis nagyjából 200 ezer forintba kerül, de a cég szerint a későbbiekben csökkenhet majd a termék ára.

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×