eur:
393.41
usd:
367.54
bux:
67190.87
2024. április 26. péntek Ervin
Wireframe Earth from Space
Nyitókép: Sharamand/Getty Images

Az űrből figyeli az ENSZ a nagy metánkibocsátókat

A műholdak érzékelte nagy metánszivárgásokat listázó adatbázist tesznek közzé, ezzel is arra akarják rávenni a cégeket, hogy maguk fogják vissza kibocsátásukat az üvegházhatású gázból.

A MARS, azaz Metán Riasztó és Reagálási Rendszer annak a vállalásnak a betartására buzdít, melynek keretén belül tavaly 119 ország tett ígéretet arra, hogy 30 százalékkal csökkenti metánkibocsátását az évtized végére – írja a Euronews. A tudósok szerint a vállalás elérése kulcsfontosságú a globális felmelegedés megfékezésének szempontjából.

Inger Andersen, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának ügyvezető igazgatója szerint a metánkibocsátás visszafogása gyors és nagy eredményekkel járó intézkedés: ez a gáz hamarabb elszökik az atmoszférából a szén-dioxidnál.

A gáz rövid élettartama alatt is komolyabb felmelegedést kiváltó hatást tud produkálni, mint a szén-dioxid. Kutatók szerint a metán felel a felmelegedés negyedéért. A MARS már létező műholdas rendszer gyűjtötte adatokat tesz nyilvánossá: megbecsli, milyen mennyiségű metán kibocsátását jelezhetik a gázfelhők, és

megnevezi azokat a vállalatokat, amelyek felelősek a kibocsátásért.

Az UNEP Nemzetközi Metánkibocsátási Megfigyelőközpontja először a felelősökkel osztja meg a szivárgásról szóló információkat abban a reményben, hogy azok megtalálják a szivárgás okát és kijavítják azt. A nyilvános adatbázisba 45-75 nap elteltével kerülnek föl szivárgásról, és a vállalat vagy a kormány reagálásáról szóló információk.

Kezdetben a kőolaj- és földgázkitermeléshez és felhasználáshoz használható metánkibocsátásokat figyeli majd a rendszer, ezt követően

kiterjeszteni tervezik azt a szénnel, hulladékfeldolgozással, állattenyésztéssel és rizstermesztéssel kapcsolatos tevékenységekre is.

A rendszer működését az ENSZ és az USA olyan egyesületekkel karöltve finanszírozza, mint a Bezos Earth Fund vagy a Global Methane Hub.

John Kerry, az Egyesült Államok éghajlatvédelmi különmegbízottja, aki tavaly a metánkibocsátás csökkentését célzó globális fogadalom élére állt, az új rendszert "kritikus fontosságúnak" nevezte az éghajlatvédelmi erőfeszítések szempontjából.

"A metán visszaszorítása a leggyorsabb lehetőség a felmelegedés csökkentésére és az legfeljebb másfél fokos felmelegedés elérhető közelségben tartására. Az új riasztási és reagálási rendszer kulcsfontosságú eszköz lesz ahhoz, hogy mindannyian teljesíteni tudjuk a globális ígéretet" – mondta.

A COP27 konferencián az Egyesült Államok és az EU közös megállapodást fog nyilvánosságra hozni a fosszilis tüzelőanyag-ágazatból származó metánkibocsátás csökkentésére irányuló erőfeszítések fokozásáról, és remélik, hogy más nemzetek is aláírják a megállapodást.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×