eur:
394.66
usd:
369.63
bux:
65296.67
2024. április 23. kedd Béla
Földgázvezeték terminálja a kelet-franciaországi Obergailbachban 2022. október 13-án. A GRTgaz francia gázszállító hálózat közlése szerint Franciaország ezen a napon megkezdi földgázszállítást Németországnak, mert a szomszéd állam igyekszik forrásait diverzifikálni az orosz import bizonytalanná válása miatt.
Nyitókép: Jean-Francois Badias MTI/AP

Természetvédők: a metánszivárgás egyheti téli földgáz árát veszi el

A természetvédők sürgetik, hogy Magyarország csatlakozzon a globális metánvállaláshoz, és gyorsítsa fel a gázfüggőségünk csökkentését. A földgázszivárgás ugyanis nemcsak pazarló, hanem súlyos környezetszennyező hatású.

Évente mintegy 100-180 millió köbméter földgáz veszik kárba a magyar gázinfrastruktúrák szivárgásai miatt, mely az országos téli gázfogyasztás egyheti mennyisége – írja a Magyar Természetvédők Szövetsége.

A földgáz 80-95 százalékos metántartalma miatt fokozottan hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, a szövetség ezért sürgeti, hogy Magyarország is csatlakozzon a globális metánvállalás kezdeményezéshez. Ennek célja, hogy 2030-ra az országok vállalják metánkibocsátásuk 30 százalékos csökkentését a 2020-as szinthez képest.

A közleményben azt írták: Magyarország éves földgázigényének közel 80 százaléka származik importból, amit még ma is szinte teljes egészében Oroszországtól vásárolunk. A kormány 2021-ben egy 15 éves lejáratú gázszerződés megkötésével az orosz gázimport melletti hosszú távú elköteleződést választotta.

A döntés az akkori lehetőségekhez mérten jó megoldásnak tűnt, azonban a 2022 nyarán közzétett magyar energia veszélyhelyzeti akcióterv – benne a gázra vonatkozó intézkedésekkel és beruházási tervekkel – új helyzetet teremtett.

„ Az új, import vagy hazai gázinfrastruktúrákba való beruházások időigényesek és drágák, így nem alkalmasak az akut energiaellátási problémák kezelésére"

– mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlatvédelem és energia programigazgatója. Szerinte ezek a beruházások újabb harminc évre rögzítik a gázfüggőséget, és veszélyeztetik a klíma-energiapolitikai 2030-as vállalásaink teljesítését.

Földgáz szivárgása itthon

„Az IEA adataival felszorozva becslésünk szerint hazánkban évente mintegy 100-180 millió köbméter földgáz szivároghat el a gázinfrastruktúránkból. A metánszivárgással tehát akár egyheti téli földgázunk is veszendőbe mehet. Az új gázinfrastruktúra beruházások tovább növelnék az üvegházhatású gázkibocsátást” – hívta fel a figyelmet Molnár Mátyás, a Magyar Természetvédők Szövetségének energia programfelelőse.

A földgáz hosszú távon nyolcvanszor erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid; jelentős szerepe van az éghajlatváltozás súlyosbodásában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Pont ott szenved a német gazdaság, ami Magyarországnak a legjobban fáj

Pont ott szenved a német gazdaság, ami Magyarországnak a legjobban fáj

A francia és a német gazdaság vegyes jeleket mutatott a legfrissebb bmi-adatokban: Franciaországban tíz hónapos csökkenő üzleti aktivitás után stabilizálódott a helyzet, Németországban pedig ismét növekedésnek indult. De mindkét országban a szolgáltatási szektor húzta fel az adatokat. Magyar szempontból aggasztó lehet, hogy az exportorientált ágazatok – főként a járműgyártásban – csökkenő megrendelésállományról számoltak be Németországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×